LRn értékelése


>!
LRn
Peter S. Beagle: Tükörbirodalmak

Vegyesek az érzéseim a kötettel kapcsolatban, de annyi bizonyos, hogy sosem fogok elutasítani egy szép mesét, egy jó történetet, ebben pedig jónéhány ilyen van. Beagle számos archetipikus motívumot használ, sok közismert mítoszt vagy mesét feldolgoz és megcsavar, s épp annyira nyúl hozzájuk, hogy meglepjen minket. Melankolikus hangulata, amit már gyerekként is szerettem Az utolsó egyszarvúban, jellegzetes humorral párosul (kicsit cinikus, kicsit kegyetlen, de legtöbbször nagyon betalál), és bár remekül belehelyezkedik a különböző elbeszélői pozíciókba, s a történetek témában és műfajukban is változatosak, mégis nagyon érződik rajtuk Beagle kézjegye. A szövegek minősége szerintem elég változó volt, de a jobbak erősek, maradandó élményt adtak.

A kötet egyik jellegzetessége, hogy minden szöveg előtt olvashatunk a szerzőtől egy rövid bevezetőt, rendszerint az adott szöveg keletkezésének kapcsán. Ezek néha segítenek az értelmezésben, néha pedig inkább csak érdekességek, mindenesetre jó volt őket olvasni, közelebb hozzák a novellákat. A Sóbor és más titkok című szakasz a válogatás leghosszabb része, ebben különálló, vegyes történeteket találunk. Nagyon aranyos volt a művelt egysz orrszarvúról és az öreg professzorról szóló novella (Gottesman professzor és az indiai orrszarvú), kissé bizarr lélektani tanulmány a két világ találkozásáról. A Sóbor és A nága is tetszett, és persze a Két szív mellett sem mehetek el szó nélkül – ez a történet Az utolsó egyszarvú folytatása, és remekül visszahozza a hangulatát, hiába nem akarta megírni Beagle. Szerintem akkor van igazán elemében, amikor mitikus lényekről ír, s a hozzájuk kapcsolódó kettősségről, arról a furcsa helyzetről, amikor az ember szembesül velük, s emiatt egyszerre lesz szomorú és gyermekien lelkes. Talán ezért lett a Farrell fejezetből is az utolsó a kedvencem (a többi nem is nagyon kötött le), a Julie egyszarvúja. Végül a Mesék között is voltak remek pillanatok, különösen akkor, amikor szabadjára engedte az iróniát az Égig érő paszuly átiratában vagy a kicsit sem finomkodó Fabulákban.

Szívből ajánlom a kötetet mindazoknak, akik szeretik a meseátiratokat, a fantasyt; azoknak, akik őrzik magukban a gyerekkori lelkesedést. Biztos vagyok benne, hogy mindenki számára lesz a gyűjteményben néhány darab, amihez közel tud kerülni.


Peter S. Beagle: Tükörbirodalmak

Peter S. Beagle: Tükörbirodalmak

Mi az a sóbor? Hogyan éli mindennapjait Lila, a vérfarkas? Válhat-e egy egérből macska? Ezen meglepő kérdésekre is választ ad Peter S. Beagle, a nagyszerű mesemondó összegyűjtött novelláit felvonultató – jelen formájában világpremiernek számító – kötet. A rendkívüli történeteket – köztük Az utolsó egyszarvú folytatását – a szerző saját soraival vezeti be, így az olvasók bepillantást nyerhetnek az életébe, jobban megismerhetik őt magát is. A Tükörbirodalmakban nemcsak vele, önmagunkkal s világunkkal is szembenézhetünk.

Hirdetés