Lianeko értékelése


Lianeko>!
Ray Bradbury: A Toynbee-átalakító

Bradbury fantáziája úgy szárnyal, mint egy denevér az őszi éjszakában. A történetei – műfajilag is – széles skálán mozognak, akad, amelyik könnyed és reményt adó, de van sötét, baljós meséje is, és mégis mindegyik magán hordozza Bradbury oly jellegzetes cikornyás mesemondói stílusát.

Az író legfőbb erénye a hangulatteremtés: a mondatai érdekes visszhangokat vetnek az ember lelkén, elég pár, jól elhelyezett szó, és már érezzük is a nyáreste hangulatát, vagy egy cirkusz varázsát. Ez a már már varázslatba hajló művészet az, ami az egész kötetet jellemzi.

Sajnos azonban akadnak problémák is ezzel az amúgy remek kis könyvvel: tagadhatatlan, hogy Bradbury a szavak mágusa, és a történetek hangulata mindig megragadja az olvasókat, ám a hangulatépítés néha a történetmesélés rovására megy. Voltak olyan történetek, amik igazából nem álltak másból csak „hangulatkeltésből” és bár kellemes élmény Bradbury jól ismert motívumaival múlatni az időt (vonatfüttyel, múmiákkal, cirkuszokkal, az éjszakával és persze az októberrel), de azért igazán jól esett volna, ha néha törént volna valami… Ez néha skicc-szerűvé és elnagyoltá tette a történeteket. Olyan érzés fogott el, mintha egy olyan képet néznék, amit kiszíneztek, csak éppen a körvonalakat nem húzták meg a színezés előtt.

spoiler
Mindent összevetve az olvasás kellmes élmény volt, és természetesen folytatni fogom az író életművének felhajtását és elolvasását.


Ray Bradbury: A Toynbee-átalakító

Ray Bradbury: A Toynbee-átalakító

A világ egyetlen időutazója száz év elteltével végre feltárja a titkát.
Az Orient Expresszen egy kísértet is utazik.
Egy öregember a rendezett múltján keresztül a végzetes jövőjét próbálja megváltoztatni.

A Toynbee-átalakító egy olyan gyűjtemény, mely Bradbury régi és új olvasóit egyaránt megszólítja. A legtöbb történet életünk ismerős szobáiban és tájain, gyakori gondolatainkban és emlékeinkben kezdődik, hogy aztán a képzelet legtávolabbi zugaiba repítsen. Bradbury lebilincsel bennünket, ahogy a történetei kibontakoznak, és a valóság titkos repedéseiben feltárul a csodálatos és a váratlan.

Az 1988-as kötetnek több novelláját is televízióra alkalmazta az HBO a Ray Bradbury Színháza című sorozatban.