Noro  értékelése


>!
Noro 
Kim Newman: Dracula Cha Cha Cha

Az Anno Dracula sorozat a vámpíros irodalom trash metálja. Agresszív, kemény és néha egy kicsit groteszk, de leginkább csak azért, hogy beintsen kommersz rokonainak. Az alapja egy jól kidolgozott alternatív történelem, amelyben Drakulát nem győzte le a Harker família, a Gróf pedig beverekedte magát a brit királyi házba és a világ elé tárta a vámpírok létezését. Rövid, de annál brutálisabb uralkodása során a vámpírok elszaporodtak egész Európában. Az első világháborúban a németek oldalán bukkant fel újra, de később szembekerült Hitlerrel, és a szövetségesek közé sodródott. E regény idején (Anno Dracula 1959) visszavonultan él Olaszországban, de a hidegháborús felek mindegyike szemmel tartja.

A történet egyfajta keveréke a noir kriminek és a kémtörténetnek, de valójában a vámpírlét áll a középpontjában. Ebből a szempontból tulajdonképpen az Interjú a vámpírral örököse, de Anne Rice-énál jóval cinikusabb felfogásban. Kim Newman vérszopóinak világa durva és morbid, fekete humorral átszőve. Az események kicsit csapongóak: hol egy elit vámpíresküvő szerveződik, amely körül összegyűlnek a helyzetet nem egészen értő brit és szovjet kémek, hol egy olasz sorozatgyilkos csap le következő áldozatára, de az is lehet, hogy egy százéves vámpírnő kerül egzisztenciális válságba. Szerintem az, hogy nem lehet átlátni az egész képet, nagyban hozzájárul a könyvet átlengő melankóliához: a kérdések mulandóak, a válaszok fölöslegessé válnak. Így érzi magát egy vámpír a XX. század rohanó világában. Az egész kavarodás azonban összességében mégis meglepően pozitív hatást kelt, hiszen minden részlet újabb mozaikot ad egy sötét tablóhoz, amely a világ vámpírjait gyűjti össze. (Maga Drakula, akárcsak a korábbi kötetekben, csupán villanásokra jelenik meg, mint sötét eminenciás. A könyv legnagyobb meglepetését persze mégis ő szolgáltatja.) A könyv egyébként sok 1950-es és 60-as évekbeli filmet – krimiket, B-horrorokat és korai James Bond sztorikat – is parodizál, illetve sok jópofa apró részletet ejt el Drakula korának alternatív történelméből. (Például Arthur C. Clarke írt benne egy cikket a vámpírok szerepéről az űrhajózásban.)

A könyvben egy kisregény is található, Anno Dracula 1968: Aquarius címmel. Ez a hagyományosabb felépítésű, izgalmas krimi Drakula korának egy olyan évtizedébe kalauzol, ahol a vámpírság 80 év után megszűnt menőnek lenni. Évszázados vérszívók kénytelenek újságíróként munkát vállalni a Szocialista Vámpír című napilapnál, esetleg forgalomirányító közrendőrnek állni, vagy levetkőzni egy pornómagazinnak. Önbíráskodó utcai bandák hirdetik a melegvérűek felsőbbrendűségét, tüntetések szerveződnek a tehénvér-kereskedelemből meggazdagodott vállalatok ellen, egyszóval vámpírnak lenni elég nagy szívás. A történet a vámpírok szempontjából mutatja meg, milyen kivételezettekből másodrendű állampolgárokká válni. Az iZombie-s hangulatú sztori egyetlen hibája, hogy (az előző regénnyel ellentétben) nagyon tömény olvasmány, ugyanis a kelleténél több obskurus részletet zsúfol magába a 60-as évek Angliájából, illetve annak szubkultúráiból.


Kim Newman: Dracula Cha Cha Cha

Kim Newman: Dracula Cha Cha Cha

Written by award-winning novelist Kim Newman, this is a brand-new edition, with additional 40,000 word never-before-seen novella, of the popular third installment of the Anno Dracula series, Dracula Cha Cha Cha.

Rome. 1959. Count Dracula is about to marry the Moldavian Princess Asa Vajda – his sixth wife. Journalist Kate Reed flies into the city to visit the ailing Charles Beauregard and his vampire companion Geneviève. Finding herself caught up in the mystery of the Crimson Executioner who is bloodily dispatching vampire elders in the city, Kate discovers that she is not the only one on his trail…

Hirdetés