Noro  értékelése


>!
Noro 
Peter Newman: The Seven

A Szárnyas Szem Birodalmát ezer éve hozta létre egy megszállott varázslónő, aki hét halhatatlan gólemet alkotott, hogy halála után továbbvigyék a nagy tervet. A terv igen egyszerű volt: minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy a Pokolfajzatok, egy másik dimenzió energialényei átjussanak ebbe a világba. De az alkotó halála után a Hetekben nem maradt annyi kezdeményezőkészség, hogy elvezessék a Birodalmat. Begubóztak az alkotó mauzóleumában, és hagyták, hogy az emberek félistenekként imádják őket. Eközben a Rés megnyílt, majd bezárult, de a Pokolfajzatok eddigre már elözönlötték az emberek világát. És amit senki nem látott előre: a halandók és a túlvilági lények lassan megtanultak együtt élni egymással. A Hetek programozása azonban nem ad helyet efféle keveredés számára.

Míg a trilógia előző két részében főleg a Pokolfajzatok városait és a senkiföldjét ismertük meg, a befejező kötet a Birodalom megingathatatlan, kompromisszumra képtelen rendjére összpontosít. A fanatikus kultúra, ami a régi világ megvédésére hoztak létre, most a romokra építkező új világ ellensége lesz. Minden kecskepásztorok legmenőbbike pedig kénytelen elmenekíteni a családját a biztonságosnak hitt hátországból, mivel nem felelnek meg a tökéletes tisztaság (a pokoli energiáktól való mentesség) elvárásainak.

A könyv lényegében egy hadjárat története, vagyis nagyobb léptékű eseményeket mesél el, mint az előző részek. Emiatt talán kevesebb hangsúlyt kapnak az egyes szereplők, de azért itt is igaz az, ami a szerző korábbi könyveiben: Newman kevés szóval is képes árnyalni a karaktereit. Az első kötetben titokzatosságba burkolózó Vándort talán itt lehet igazán megismerni és megérteni. De az is érdekes, amit magukkal a Hetekkel művel: bár a gólemek eléggé kiismerhetetlenek, a megépítésük titkai megmagyaráznak egyet és mást. Kifejezetten tetszik a (gondolkodó) varázskardok megformálása: a Malícia, illetve Delta névtelen kardja hasonló módon jelenik meg ebben a könyvben, mint az öreg kecske az elsőben. Az ember tényleg nem is hinné, mennyit ki lehet hozni ezekből a néma karakterekből, illetve abból, ahogyan hordozóikhoz viszonyulnak.

Összességében a Vagrant-trilógia az utóbbi évek egyik figyelemre méltó dark fantasy sorozata volt, feszesre húzott, izgalmas történetekkel és emlékezetes figurákkal.


Peter Newman: The Seven

Peter Newman: The Seven

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Years have passed since the Vagrant journeyed to the Shining City, Vesper in arm and Gamma’s sword in hand.
Since then the world has changed. Vesper, following the footsteps of her father, journeyed to the breach and closed the tear between worlds, protecting the last of humanity, but also trapping the infernal horde and all those that fell to its corruptions: willing or otherwise.
In this new age it is Vesper who leads the charge towards unity and peace, with seemingly nothing standing between the world and a bright new future.
That is until eyes open.
And The Seven awakes.