csartak MP értékelése


>!
csartak MP
Moskát Anita: Irha és bőr

Nagyon különös könyv ez.
Amikor olvastam arra gondoltam, nem tudom, hova akar kilyukadni, hiszen egyre elveszettebb az egész, nem kelt egyértelműen pozitív érzéseket egyik szereplővel szemben sem, és igazából jó végkifejlet felé sem sodródik az egész. Sőt, mintha illúziója sem lenne a jónak.
De ilyen a valóság. Adottak a körülmények: a beidegződések, az elvárások, hatalmi rendszerek, szabályok, a média, az emberi kultúra és viszonyrendszerek áldozatai vagyunk, ez tesz minket emberré. Lehet ebben a nagy olvasztótégelyben jónak lenni? Egyértelműen nem. És igen, ez történik az emberi bőrbe bújt állatokkal is, amikor magukra veszik ezzel a bőrrel az emberiség minden gondját és nyűgjét amivel igazából nem is tudnak mit kezdeni, hiszen alapvetően más ösztönrendszerrel rendelkeznek, ahány állat, annyiféle. És ez a világ nem olyan, ami értékeli a másságot, a különbözőséget.
Az átalakulás torz, felemás, aránytalan. A mi világunk pedig az arányos dolgokra, a szimmetriára épül, így alapvetően elutasítjuk a szemnek idegen dolgokat.. akár állatról, akár emberről van szó. És ez még csak a kezdet, a külsőségek. Hol vannak még a belső dolgok…
Csodálom Anita fantáziáját, hihetetlen érzékkel mutat meg és mond ki dolgokat az emberi és állati természetről. Köszönöm ezt a gondolatkísérletet, érdekes és egyedi élmény volt olvasni.


Moskát Anita: Irha és bőr

Moskát Anita: Irha és bőr

Alig két évtizede állatok milliói bábozódtak be világszerte, hogy aztán félig emberré alakulva bújjanak elő. Az emberiségnek hozzá kellett szoknia, hogy többé nem a Homo sapiens az egyetlen értelmes faj, és hogy a teremtés újabb hullámai megállíthatatlanok. A fajzatok élethez való joga azóta is heves viták tárgya, és amikor Magyarországon népszavazásra kerül a kérdés, hogy az itt élő, gettókba zárt és bérmunkásként dolgoztatott fajzatokat törvényileg embereknek tekintsék-e, a fal mindkét oldalán kiélesedik a helyzet.
August, a Nemzetközi Fajzatügyi Szervezet kampánymenedzsere minden eszközt megragad, hogy a közvéleményt a fajzatok oldalára állítsa, de hamarosan ő kerül kínos vizsgálódások kereszttüzébe. Pilar, a világtól elzártan, televízió előtt felnőtt borz minden állatnak segítene, ám barátait és feladatát is rosszul választja meg. Kirill, az őzfajzat blogger a fajzatok történeteit írja meg, hogy hangot adjon az elnyomottaknak, a gettó mélyén pedig mindent elsöprő sztorira bukkan.
Moskát Anita, a Horgonyhely szerzője harmadik regényében brutálisan eredeti és kíméletlen világot tár elénk, amelyben szervesen összeolvad az állat és az ember. Ez a történet garantáltan sokáig velünk marad: bekúszik a bőrünk – vagy irhánk – alá.

Hirdetés