Marsie értékelése


>!
Marsie
Madách Imre: Az ember tragédiája

Amikor nekem valaki azt mondja, hogy „Te ezt még úgy sem értenéd meg!”, akkor nálam beindul a csakazértis funkció. Ezt a könyvet így olvastam el. Be akartam bizonyítani, hogy igenis meg fogom érteni attól, hogy még csak 12 éves vagyok. És csodák csodájára: sikerült. Szerintem remek mű, de persze ha majd később olvasom biztosan már más szempontból is látni fogom a történteket.


Madách Imre: Az ember tragédiája

Madách Imre: Az ember tragédiája

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tizenöt színből álló költemény első három színe (I. A mennyekben, II. A Paradicsomban, III. A Paradicsomból kiűzetve) és az utolsó szín (XV. A Paradicsomból kiűzve) keretbe foglalják a köztük lévő tizenegyet. Ezért az első három és az utolsó színre Keretszínekként vagy Biblikus színekként, míg a közrefogott tizenegy színre Történeti színekként szokás utalni.

A Tragédia színeiben Madách (a lírai hős, Ádám, illetve kalauza, Lucifer szemén keresztül) végigvezet a biblikus és földi világtörténelem művészi szándékai szerint kiemelt és értelmezett „nagy pillanatain”, s látnia kell: az emberiség kiemelkedő alakjai új meg új eszmékkel, hanyatló s megújuló erkölcsi felbuzdulással küzdenek az emberiség tökéletesedéséért, a jobb sorsért, az mégis bukásból bukásba hanyatlik. A földi történelem vége pedig magának a Földnek és egyúttal lakóinak teljes tönkremenetele. Látomásai hatására Ádám úgy dönt, nem érdemes az életre és már-már eldobja azt magától; társa, a gyermekük megfoganását megjelentő Éva szavára, valamint az Úr biztatására úgy dönt – bár továbbra is kételyek mardossák – vállalja a küzdelmet, amit az egyes ember és az egész emberiség sorsának beteljesítése jelent.

Hirdetés