Noro  értékelése


Noro >!
Hernád Péter: Alakváltó

A Garabonciás Osztag könyvekben bizonyos szempontból mindenki antihős. Ez alatt azt értem, hogy senki sem gáncs nélküli lovag, vagy önzetlen igazságosztó. Még az sem, aki ebben a szerepben tetszeleg. Most azonban egy valódi gonosztevővel ismerkedhetünk meg Alakváltó személyében. Aki, és ezt a fülszöveg is helyén kezeli, egy valódi szemét gazember. Benne azt láthatjuk, hogy mihez is kezdene egy szuperképességgel az átlagember, akinek nincs különösebb morális tartása, és külső erők sem szorítják rá, hogy betartson egy erkölcsi kódexet. Hasonló helyzetben valószínűleg a legtöbbünknek nem az lenne az első kérdése, hogy kin segíthetünk, inkább az, hogyan fordíthatnánk mindezt a saját hasznunkra. Alakváltóval az a gond, hogy gátlástalan, nem ismer mértéket, és a kegyetlenséget is úgy éli meg, mint valamiféle jogos bosszút a világgal szemben. Ő a tipikus jelentéktelen kisember, akinek a fejébe száll a hatalom. Jelzem, a karakter kidolgozásával nem voltam teljesen elégedett, maradtak benne klisék, de vannak érdekes motívumai.

A sorozatban most először követhetjük végig a főszereplő előtörténetét, a regény első fele ugyanis AV gyermekkorával, szupererőhöz jutásával és bűnözői előéletével foglalkozik. Csak ezután kapcsolódik össze a történet a sorozat tulajdonképpeni jelenével. A könyv második felében egy izgalmas tempóváltással Alakváltó egyetlen, sorsfordító éjszakáját kísérhetjük végig. A sztorival kapcsolatban itt csak annyit, hogy a Pannónia Parancsnok ötletkavalkádjához képest egy visszafogottabb, egyszerűbb kalandról van szó, amely főleg a Hollóemberben bevezetett témákhoz tér vissza, de nem nélkülözi az új csavarokat sem. Ezúttal is van az egésznek egy sajátosan magyaros hangulata, bár ez másképp realizálódik, mint a korábbi regényekben: de azt hiszem, hogy egy magyar szupergonosz világuralmi tervei is legalább annyira sajátságosak, mint a magyar szuperhős-csapat tevékenysége.

A dialógusokon még érdemes lett volna dolgozni. A könyvben felvonultatott számos gonosztevő szájából én alkalmasint drámaibb, esetenként elegánsabb megnyilvánulásokat vártam volna, ehhez képest majd mindenki egészen köznapi stílusban beszélt. Maguk az alakváltások is izgalmasabbak lehettek volna, ha AV célpontjai jellegzetesebben viselkednek, és lehetősége nyílt volna ezeknek az egyéni stílusoknak az utánzására. De az kétségtelen, hogy ez a kötet is egy új színfoltja lett a sorozatnak, a rossz útra tért figura szemszögéből pedig ismét egy teljesen új aspektusát láthatjuk a Garabonciaverzumnak.


Hernád Péter: Alakváltó

Hernád Péter: Alakváltó

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Szuperhősök. Különleges képességekkel bíró, álruhás jótevők. A képregények és a mozivászon sztárjai. Rendszerint Amerikához szokás kötni őket, pedig…

Jáger Dénest hidegen hagyja a szuperhősködés: kizárólag a saját érdekében hajlandó használni alakváltó képességét, és ebben nem ismer határokat. Ettől még lehetne kedves csirkefogó vagy szeretnivaló zsivány, de Alakváltót más fából faragták. Ő besurranó tolvaj, rögeszmés csaló és gátlástalan erőszaktevő. Bármerre viszi az útja, könnyek, romok és tönkrement életek maradnak mögötte.

Az sem fékezheti meg, hogy ámokfutása során számolatlanul gyűjti az ellenségeket. Mire felnőttkorba lép, már a sarkában van a befolyásos oligarcha, a rettegett maffiavezér, a bosszúszomjas rendőrkapitány, de még a tántoríthatatlan riporternő és a Magyarország békéje fölött őrködő szuperhős-csapat is.

Ám Alakváltó még ekkor sem képes leállni; csak azután kezdi érezni a vesztét, amikor ártó hatalmak világuralmi összeesküvésébe keveredik, és a túlélésért vívott harcban a különleges képességén kívül csakis ellenségei segítségére számíthat…

A Garabonciás Osztag sorozat első két kötetében a magyar szuperhősök saját démonaikkal harcoltak – a harmadik, legsötétebb epizódban a főhős maga a démon.

Hirdetés