olvasóbarát P értékelése


>!
olvasóbarát P
Tóth Krisztina: Fehér farkas

„Zokog egy nő a liftben.”

A világ körülöttünk, és bennünk leképződve. Emberi, főként női sorsok, gyilkoló titkok szerepelnek ezekben a novellákban. A visszaélés kérdéskörének körbejárása. Szégyen, megszégyenítés, bűntudatkeltés. Úgy alakult, hogy 3 könyvet olvastam felváltva az utóbbi időben, három nagyon különböző nő írásait, Lovas Ildikó a Vajdaságban, Tamás Kincső Erdélyben, Tóth Krisztina Magyarországon él és alkot. Többféleképpen élik meg a női szerepeket, azonosulnak elvárásokkal és gyanakvásokkal. Tóth Krisztina régen felkeltette érdeklődésemet. Szeretem a látásmódját, az érzékenységét és a bátorságát, amellyel kimondja azokat a dolgokat, amelyekről mások hallgatnak.
Radikális kötet, a kibeszéletlenség ellen szóló. Jelentős szerepe van benne a lakásoknak, helyeknek, családi traumáknak, váratlan találkozásoknak, a múlt bűneinek.
Különösen foglalkoztattak A nő, aki nem törölte le az apját, a Túlpart, a Visszajönnek a gólyák , és a Hírhozó című írások.

4 hozzászólás

Tóth Krisztina: Fehér farkas

Tóth Krisztina: Fehér farkas

„Minden lakás másik történet” – mondja Tóth Krisztina novellájának elbeszélője, miközben saját egykori otthonát keresi. Mindegyik lakás emlékezteti rá valamennyire, de egyik sem lehet ugyanaz. Minden boldogtalan lakás a maga módján az. Ilyenek a könyv katartikus történetei is, amelyek a korábbi műveknél élesebben mutatják meg a hatalmi elnyomás törésvonalait, az alárendeltség, a kirekesztettség stigmáit, az erőszak állomásait. Rendszerint névtelen hősei ismerősek, mellettünk toporognak a liftben, mögöttünk loholnak a lépcsőházban. Felfigyelünk rájuk, ők pedig elkezdenek beszélni: egykor volt otthonokról, bizarr találkozásokról, évtizedes talányokról, kapcsolatokat szétfeszítő titkokról. Hogy egy lerobbant autó, egy rossz pillanatban megtett mozdulat, egy elveszettnek hitt táska, egy véletlen megváltoztat mindent. Pontosabban: megváltozott már minden, de csak most vesszük észre. A Fehér farkas olvasója is ezt kezdi érezni. Mások életébe pillantunk be, de a szövegek tükrében magunkra, a bennünk élő idegenre is ráismerünk.

Hirdetés