Nuwiel P értékelése


Nuwiel P>!
Hernád Péter: Alakváltó

Három évet kellett várnunk a Garabonciás-osztag sorozat harmadik kötetére, amely az író ígéretének megfelelően egy újabb szuperhős szemszögéből mutatja be nekünk a kicsit sárga, kicsit savanyú, de azért magyar szuperhősök világát. A fülszöveg és Hernád Péter az előszóban igyekezett felkészíteni arra, mi vár, ezúttal ugyanis tényleg nem egy eredendően jó, de sötétséggel terhelt főhős áll a középpontban, hanem egy igazi önző alak.

A könyv egy klasszikus szuperhősös eredettörténethez hasonlóan épül fel. Kedvenc annavölgyi oknyomozó riporterünk, Virág Anikó egy fagylaltos lánnyal beszélget, amikor is felmerül egy név, ami ismerős húrokat pendít meg a fejében: Jáger Dénesé. Ezután a történet visszaugrik Dénes gyerekkorába, és onnantól folyamatosan halad a sorozat jelene felé, mígnem becsatlakozik a fősodorba Pannónia Parancsnok eseményeit követő időszakban. Megtudjuk, hogyan jutott hozzá az erejéhez, mi volt az a családi háttér és környezet, ami miatt rossz útra tévedt, és mik voltak az első tettei. A szerző nem árult zsákbamacskát, Dénes mindent elkövet, ami rosszat csak lehet, kivéve a gyilkosságot, mindeközben azonban úgy érzi, jogosan áll bosszút a világon az őt ért sérelmekért. Nem csak egy dühös, szándékosan rossz ember, egyszerűen nincsenek elvei és erkölcsei, amik lelkiismeret-furdalást ébreszthetnének benne.

Dénes múltjának bemutatása után megjelenik az életében a Garabonciás Osztag. Élükön továbbra is Pannónia Parancsnok áll, spoiler. Az Osztag továbbra sem a csapatjáték tankönyvi példája, de Dénes, mint kívülálló szemén nem sokat tudunk meg a változásokról. Részben miattuk, de legfőképpen önmaga féktelensége és a veszélyérzetének hiányosságai miatt belekeveredik spoiler Innen gyakorlatilag egyedül kell kimásznia, de természetesen ezúttal sem minden jó, ha a vége jó. Sőt.

A Garabonciás-osztag a harmadik résszel is tudott újítani, és a szuperhősök toposzát továbbra is nagyon ügyesen ülteti át az itthoni, ismerős közegbe, és építi tovább a világot. Ha jól emlékszem, annak idején öt részt ígért Hernád Péter, de ez az a sorozat, aminél nem bánkódnék, ha megszaladna a tolla, és több és több könyv jelenne meg. Csak nehogy megint három évet kelljen várni!

3 hozzászólás

Hernád Péter: Alakváltó

Hernád Péter: Alakváltó

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Szuperhősök. Különleges képességekkel bíró, álruhás jótevők. A képregények és a mozivászon sztárjai. Rendszerint Amerikához szokás kötni őket, pedig…

Jáger Dénest hidegen hagyja a szuperhősködés: kizárólag a saját érdekében hajlandó használni alakváltó képességét, és ebben nem ismer határokat. Ettől még lehetne kedves csirkefogó vagy szeretnivaló zsivány, de Alakváltót más fából faragták. Ő besurranó tolvaj, rögeszmés csaló és gátlástalan erőszaktevő. Bármerre viszi az útja, könnyek, romok és tönkrement életek maradnak mögötte.

Az sem fékezheti meg, hogy ámokfutása során számolatlanul gyűjti az ellenségeket. Mire felnőttkorba lép, már a sarkában van a befolyásos oligarcha, a rettegett maffiavezér, a bosszúszomjas rendőrkapitány, de még a tántoríthatatlan riporternő és a Magyarország békéje fölött őrködő szuperhős-csapat is.

Ám Alakváltó még ekkor sem képes leállni; csak azután kezdi érezni a vesztét, amikor ártó hatalmak világuralmi összeesküvésébe keveredik, és a túlélésért vívott harcban a különleges képességén kívül csakis ellenségei segítségére számíthat…

A Garabonciás Osztag sorozat első két kötetében a magyar szuperhősök saját démonaikkal harcoltak – a harmadik, legsötétebb epizódban a főhős maga a démon.

Hirdetés