Voorhees értékelése


Voorhees>!
David Gemmell: A Sötét Herceg

Nem Gemmell az első író, aki párhuzamos világba helyezi a korábban megkezdett cselekménye folytatását. És neki is nagyon bejött ez a húzás. Az ókori Hellásszal párhuzamos világban létező Akhaia területén még mindig él, bár egyre gyengébb az Igézet: természetfeletti lények sokasága népesíti be az erdőket. Alexandroszt ide ragadja a Démonkirály csapdája, és természetesen Parmenión sem sokat várat magára, hogy megmentse az ifjú herceget.

A szerző fantasztikus képzelőerővel lenyűgöző világot tár az olvasó elé. Az izgalmakban bővelkedő cselekmény mondanivalója is kimagasló: esik szó barátságról, bajtársiasságról, szeretetről, gyűlöletről. Az egyik, talán legfontosabb tanulság – amivel Gemmell ellent mond a modern fantasy grimdark irányzatának – hogy a gonosz is nyerhet megváltást, még jóvá lehet tenni az aljasságra, kegyetlenkedésre pazarolt éveket az élet végén is. Gorgó lelki tusája, ahogy a kegyetlen, gonosz fenevadból önzetlenül segítő baráttá, bajtárssá válik, az egyik legszebben megírt lelki fejlődés, amit valaha olvastam.

A világban jelen lévő varázslatot csodálatosan festi meg az író. Az Igézet a legtöbb helyről már kiveszett, csak kevés maradt belőle, és a mágia hanyatlását kétségbeeséssel határos szomorúsággal adja át, mintha ő is sírna, mintha neki is fájna a természetet átjáró varázslat eltűnése. Ugyanakkor a remény sem hiányzik: az Igézet teremtményei hisznek annak visszatértében, és hitük hozzásegíti őket a feloldozáshoz.

A könyv bővelkedik egyéni párharcokban és csatajelenetekben, amik sokkal részletesebben kerültek megírásra, mint az előző kötetben. A felnőtt Alexandrosz Perzsa Birodalom elleni hadjárata viszonylag kevés teret kapott, nem azon volt a hangsúly, viszont a Káoszszellem pusztítását kellően érzékletesen demonstrálta a szerző. A párhuzamos világban játszódó történések egyszerűen fantasztikusak voltak, híven tükrözik Gemmell zsenijét.

A szereplők közül kiemelést érdemel ebben a kötetben Attalosz, aki Gorgó mellett a legnagyobb jellemfejlődést érte el és lépett előre pozitív irányba. A kegyelmet és barátságot nem ismerő orgyilkos lelkében is ott lapult a jóra való képesség, a hűség és a szeretet.

A regény óriási pozitív üzenetet hordoz, ami a gonosz minden pusztítása ellenére átviláglik. Bár az ókori Hellász, illetve Perzsa Birodalom, mint helyszín, nekem nem igazán jött be, a cselekmény, a szereplők jelleme, és a háttértartalom megnyerte a szívemet. Azt hiszem, így lehet egy jó regényt szívből szeretni. Megemelem a kalapom és tisztelgek David Gemmell emléke előtt. Ez az írás bizony a legjobbak közül való.


David Gemmell: A Sötét Herceg

David Gemmell: A Sötét Herceg

A heroikus fantasy brit királya, David Gemmell visszatér egy mítoszokban, mágiában és kalandokban gazdag világba – az ókori Hellászba.
Makedónia oroszlánja – Parmenión, a sztratégosz. A magányos hős, aki a megváltást keresi, és aki ehelyett a végzetet leli meg.
A Sötét Herceg – a gyermek, akiből Alexandrosz lesz, a legnagyobb birodalom megteremtője, amelyet a világ valaha ismert. Mindent leigáz majd – mindent, kivéve a Káoszszellemet, a lelkében lakozó halhatatlan gonoszt.
Együtt kényszerülnek más dimenziókba, túl az időn, csodákkal és boszorkánysággal teli varázslatos világokba.

Hirdetés