RZednik értékelése


RZednik>!
Moskát Anita: Irha és bőr

Az Irha és bőrt olvasni nem kell, félnetek jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem, ellenzem!
De határozottan! Mondjuk már a Horgonyhely intő jel lehetett volna, de – mazochista módon – úgy gondoltam, teszek egy próbát ezzel is. Nos… nem kellett volna, mert még Jedi trükk sem kell hozzá, hogy megállapítsam, én abszolút nem ezt a fajta fantasyt szeretem.
A mágiát számtalan zseniális és igényes módon alkalmazták már mások (fém alapú, fény alapú, lőpor alapú, rovás alapú, csak hogy néhány példát említsek), de immár megszületett a gusztustalan/visszataszító/elborult/vagyezekszinonimái módja is. Nehéz megfelelő jelzőt találni erre, de nem a pozitív opciók között kell keresgélni.
Nekem legalábbis, mert láthatóan másoknak nagyon bejött a könyv, viszont az én olvasmányélményemet olyan szintem megölte a közeg, a tálalásmód, hogy örültem, hogy a végére értem!


Moskát Anita: Irha és bőr

Moskát Anita: Irha és bőr

Alig két évtizede állatok milliói bábozódtak be világszerte, hogy aztán félig emberré alakulva bújjanak elő. Az emberiségnek hozzá kellett szoknia, hogy többé nem a Homo sapiens az egyetlen értelmes faj, és hogy a teremtés újabb hullámai megállíthatatlanok. A fajzatok élethez való joga azóta is heves viták tárgya, és amikor Magyarországon népszavazásra kerül a kérdés, hogy az itt élő, gettókba zárt és bérmunkásként dolgoztatott fajzatokat törvényileg embereknek tekintsék-e, a fal mindkét oldalán kiélesedik a helyzet.
August, a Nemzetközi Fajzatügyi Szervezet kampánymenedzsere minden eszközt megragad, hogy a közvéleményt a fajzatok oldalára állítsa, de hamarosan ő kerül kínos vizsgálódások kereszttüzébe. Pilar, a világtól elzártan, televízió előtt felnőtt borz minden állatnak segítene, ám barátait és feladatát is rosszul választja meg. Kirill, az őzfajzat blogger a fajzatok történeteit írja meg, hogy hangot adjon az elnyomottaknak, a gettó mélyén pedig mindent elsöprő sztorira bukkan.
Moskát Anita, a Horgonyhely szerzője harmadik regényében brutálisan eredeti és kíméletlen világot tár elénk, amelyben szervesen összeolvad az állat és az ember. Ez a történet garantáltan sokáig velünk marad: bekúszik a bőrünk – vagy irhánk – alá.

Hirdetés