szadrienn P értékelése


>!
szadrienn P
Donald James: Monstrum

Higgyétek el nekem, testvéreim – mondaná Konsztantyin Vadim felügyelő jóízűt kortyolva vodkásüvegéből – különös dolgok estek meg Moszkvában, a dermesztő hidegben és fagyban, amíg a várost a brutális orosz Hasfelmetsző Jack tartotta rettegésben, akit a helyiek csak Monstrumnak becéztek.
2015-ben járunk, egy eddig ismeretlen, disztópikus Oroszországban, mivel a szerző az orosz történelmet megtoldotta még egy fiktív polgárháborúval. Ebből a válságból lábadozik most az ország, és bár a valóságtól való elrugaszkodás tág teret enged az írói képzeletnek, a rettegett, minden sarkon ott ólálkodó titkosrendőrség, a kiszolgáltatottság, a szibériai munkatáborok felé tartó marhavagonok ijesztően ismerősnek tűnnek. És ismerős a szinte elképzelhetetlen nyomor és az esztelen luxus között tátongó áthidalhatatlan különbség. Az igazi főszereplő itt kétségtelenül maga Oroszország, politikai, hatalmi harcokkal, állandó útkereséssel és múltba nézéssel, önostorozással, kétségbeeséssel, és folyton újjá éledő reménnyel. Megjelennek a jellegzetes kulcsfigurák, a tévedhetetlen vezető hatalma csúcsán, a könyörtelen politikus és katona, a nagyszakállú pópa, a hűséges kishivatalnok, és még az okos macska is, aki szerényen a Vlagyimir Iljics névre hallgat.
A második számú kedvenc szereplőm maga Konsztantyin Vadim felügyelő, aki nem is kettő, hanem egyenesen három izgalmas és életveszélyes női karakter között őrlődik, és egészen személyes, egyes szám első személyű elbeszélésmódjával olyan közel engedi magához az olvasót, mintha ő is vodkát kóstolgató ivócimborája lenne, bár a könyvben elfogyasztott alkoholmennyiség kipróbálását senkinek sem javasolnám. Az író színes hálót sző alakja közé ellentmondásos emberi kapcsolatokból, egyszerre vonzó és taszító régi barátságokból, szerelmekből, együttérzésből, és állandóan nehéz választási helyzetek elé állítja.
Természetesen a bűntény és a nyomozás is rendkívül izgalmas és váratlan megoldással zárul, de a regény annyira összetett, és annyi esemény ad okot aggodalomra. hogy néha nem is ezt éreztem a legfontosabb szálnak.
Összességében a Monstrum elsöprően meggyőző olvasmányélményt nyújtott, kellő mélységgel és súllyal, tömény orosz valósággal, és olyan erős sodrással, ami végig ébren tartotta a feszült figyelmet.


Donald James: Monstrum

Donald James: Monstrum

2015-ben járunk. Oroszországot darabokra szaggatta, és a káosz szélére sodorta a polgárháború. Jelcin és liberális utódai már eltűntek a politika süllyesztőjében, a valódi hatalom most a Cseka vezetője, Leonyid Koba kezében van. A melankóliára hajlamos alkoholista rendőrt, Konsztantyin Vadimot az isten háta mögötti Murmanszkból Moszkvába rendelik, hogy találjon meg egy brutális sorozatgyilkost, aki megcsonkított nők holttesteit hagyja maga után. A hatalomnak azonban más céljai is vannak Vadimmal. Amíg a nyomozó előtt feltárul Moszkva igazi arca, a háttérben sötét politikai alkuk köttetnek, és a titokzatos Monstrum már a következő áldozatára vadászik. Az elismert angol történész, Donald James regényét a kritikusok olyan klasszikus thrillerekkel emlegetik együtt, mint A bárányok hallgatnak vagy a Gorkij Park. Donald James 1931-ben született. Cambridge-ben történelmet hallgatott, majd hírszerzőként dolgozott. 1968-tól rendszeresen írt forgatókönyveket olyan sorozatokhoz, mint a Bosszúállók vagy a Minden lében két kanál. Első regényét – Shadow of the Wolf – Tony Barwickkal közösen írta 1978-ban James Barwick álnéven. 1982-ben jelent meg The Fall of the Russian Empire című munkája, amelyből a BBC emlékezetes dokumentumfilmet forgatott. James az orosz történelem szakértője, így nem meglepő, hogy a nem túl távoli jövő Oroszországában játszódó regénytrilógiája (Monstrum, The Fortune Teller, Vadim) osztatlan sikert aratott az egész világon. Legutolsó regénye 2003-ban látott napvilágot Walking the Shadows címmel.

Hirdetés