Bla IP értékelése


>!
Bla IP
Frances Mayes: Édes élet Itáliában

Ez igen, ez a „Dolce Vita” – amerikai módra. Jómódú amerikai házaspár Itáliába költözve ismerkedik az országgal, utazgat, sétálgat, nézegeti a látnivalókat, kóstolgat, majd megfőzi a megismert recepteket. Irtózatosan laza élet, ugyanakkor messzemenően tömény, információkkal telített napló és útleírás elegye nagyon olvasmányos stílusban. Akkor lehet így élni, ha gyakorlatilag mindenre van elég pénz. Magyar zsebbel ritkán utazunk, élünk így Olaszhonban. Nekem legalábbis turistaként nem sikerült, bár több, mint féltucatszor megpróbáltam…1980-ban feleségen válláról letépve a táskát kiraboltak, majd 2009-ben a szobánkból tűnt el az útlevele – tehát nem olyan szép a menyasszony fekvése a valóságban…de olvasni nagyon kellemes…


Frances Mayes: Édes élet Itáliában

Frances Mayes: Édes élet Itáliában

A Napsütötte Toszkána folytatásában az amerikai házaspár már berendezkedett cortonai házukban és otthon is érzik magukat. A zöldség és gyümölcsárus, a főtéren a pincér régi ismerősként üdvözli őket, barátok, szomszédok jönnek át a felújított házba, hogy finom toszkán borokkal öblítsék le az egyszerű alapanyagokból készített ínycsiklandó ételeket, melyek receptjeiből ezúttal is talál bőséges ízelítőt az olvasó.
Az írónő elkalauzol bennünket Szicíliába is, ahol tavasszal a legszebb a természet, majd Veneto tartományba, végül együtt körbejárhatjuk a Trasimeno-tó környékének varázslatos vidékeit is.
Ezt a különleges műfajú könyvet, amely egyszerre útleírás, szakácskönyv, társadalomrajz és lírai-filozofikus hangvételű regény, ugyanaz a hangulat járja át, mint a nagy sikerű Napsütötte Toszkánát.
Frances Mayes lenyűgöző részletességgel ír a virágoskert rendezéséről, a zöldségeskert kialakításáról, találkozásairól a környékbeliekkel, az olasz nyelv szépségeiről, megosztja az olvasóval bensőséges gondolatait. A könyvet olvasva úgy érezzük, magunk is ott ülünk a kerti székben, hallgatjuk a kabócák cirpelését, látjuk az országutat szegélyező ciprusfákat, s a receptek olvasása közben kedvünk támad a konyhánkba varázsolni Toszkána jellegzetes ízeit.

Hirdetés