gesztenye63 P értékelése


>!
gesztenye63 P
Ursula K. Le Guin: A megtalált és az elveszett II.

Négy, remekbe szabott kisregény az SFF (sajnos már nem élő) legendájától. Három masszív mágikus/varázslós írás, amelyek betekintést nyújtanak a Szigetvilág univerzumába és még a járatlan utazóknak is meglepően otthonosan megágyaznak, nagy gonddal segítenek eligazodni ebben a különleges, zaklatott világban, ahol még az is felcsillan a ködben, hogy a sárkányok és emberek kapcsolatának nyitjára a homályba vesző múlt adhat választ.

Szép, kerek, értékes darabok ezek az írások, de szégyen-gyalázat, fantasy rajongó létemre engem mégis a negyedik kisregény, az Elveszett paradicsomok varázsolt el igazán. Ez egy, szerintem tökéletesre sikerült társadalmi scifi, amiben Le Guin az emberiség jövőjének, a túlélés lehetőségeinek apróbb-nagyobb kérdéseit feszegeti, az emberi társas kapcsolatok alapjaitól egészen a kiscsoportos, vagy bolygószintű makrokörnyezet problematikájáig, a megszokott lelkiismeretes aprólékosságával és mégis rendkívül nagyvonalúan.

A kötet írásai még kezdő Le Guin-felfedezőknek (mint én) is izgalmasak, fontos területeket tárnak fel a szerző világából, az avatott, hozzáértő rajongók pedig nyilvánvalóan nem hagyhatják ki.

Olvasónaplóm: https://moly.hu/olvasasok/7093676


Ursula K. Le Guin: A megtalált és az elveszett II.

Ursula K. Le Guin: A megtalált és az elveszett II.

Ursula K. Le Guin meghatározó alakja az amerikai irodalomnak. Képzeletét, párját ritkító stílusérzékét, emberi érzékenységét, határozottságát, humorát és keménységét arra használta, hogy teljesen új társadalmakat, emberi viszonyulásokat vizsgáljon meg, és ezeken keresztül kutassa az örök emberit – mindazt, amiért az emberekre föl lehet nézni és mindazt, amit egy felvilágosult társadalomnak el kell vetnie. Hitvallása volt, hogy hangot adjon az elnyomottaknak, a némáknak, az irodalom tükrén keresztül fényre hozza a legintimebb és legfájdalmasabb tapasztalásokat.
A Valós és valótlan című novellagyűjtemény után a nemrég elhunyt szerző hosszabb elbeszéléseiből és kisregényeiből válogat A megtalált és az elveszett két kötete.

Hirdetés