Zsoofia értékelése


>!
Zsoofia
Moskát Anita: Irha és bőr

Mind ismerjük Anita erősségeit, ami ebben a könyvben is megjelenik.
– Az erős és alapos világfelépítés, érdekesen kidolgozott politikával, természettudományos és vallási háttérrel.
– Izgalmas cselekmény: én kb a 400 oldal után hittem azt, hogy ok, ez lesz a végső csavar, és esett le, hogy van még 200, tele izgalmas csavarokkal.
– Kristálytisztán logikusan viselkedő karakterek, akiken keresztül be lehet mutatni a világ összes problémáját.
– Moskát-grimdark – úgy mutatja be az emberiség és a fajzatok mocskát, hogy elveti az ezzel járó szokásos kliséket, amiktől a hajamat tépem. Így csak kényelmetlen az olvasási élmény, amire alkalomadtán az olvasónak szüksége van, és nem vérlázító.
– Sikerült úgy egy párhuzamos kisebbségi regényt írnia, hogy a píszí-fújoló tahók is értékelni tudják, és potenciálisan tanuljanak belőle.
– Karakterek által vezérelt cselekmény, nem cselekmény által ráncigált karakterek.

Két problémám van az egésszel.
– Hiába karakterek által vezérelt a cselekmény, a karaktereket a világ határozza meg, ami annak ellenére, hogy egy fantasy sugallatra van a mienktől, a nézőpontkaraktereknek nincs a világ konfliktusán kívüli konfliktusuk, ami elidegenítő.
spoiler

Utóirat: megharcolok mindenkivel, aki bármi rosszat mond Veronikára.

1 hozzászólás

Moskát Anita: Irha és bőr

Moskát Anita: Irha és bőr

Alig két évtizede állatok milliói bábozódtak be világszerte, hogy aztán félig emberré alakulva bújjanak elő. Az emberiségnek hozzá kellett szoknia, hogy többé nem a Homo sapiens az egyetlen értelmes faj, és hogy a teremtés újabb hullámai megállíthatatlanok. A fajzatok élethez való joga azóta is heves viták tárgya, és amikor Magyarországon népszavazásra kerül a kérdés, hogy az itt élő, gettókba zárt és bérmunkásként dolgoztatott fajzatokat törvényileg embereknek tekintsék-e, a fal mindkét oldalán kiélesedik a helyzet.
August, a Nemzetközi Fajzatügyi Szervezet kampánymenedzsere minden eszközt megragad, hogy a közvéleményt a fajzatok oldalára állítsa, de hamarosan ő kerül kínos vizsgálódások kereszttüzébe. Pilar, a világtól elzártan, televízió előtt felnőtt borz minden állatnak segítene, ám barátait és feladatát is rosszul választja meg. Kirill, az őzfajzat blogger a fajzatok történeteit írja meg, hogy hangot adjon az elnyomottaknak, a gettó mélyén pedig mindent elsöprő sztorira bukkan.
Moskát Anita, a Horgonyhely szerzője harmadik regényében brutálisan eredeti és kíméletlen világot tár elénk, amelyben szervesen összeolvad az állat és az ember. Ez a történet garantáltan sokáig velünk marad: bekúszik a bőrünk – vagy irhánk – alá.

Hirdetés