Ferger_Jolcsi P értékelése


Ferger_Jolcsi P>!
Jodi Picoult: Házirend

Nagyon szeretem Jodi Picoult könyveit, mert igazán elgondolkodtatóak, s komolyabb témákat dolgoznak fel. Ez a kötet egy autista srácról szól, akinek szinte egyetlen érdeklődési köre a kriminológia. Álbűntényeket rendez be, amiket az anyukájának ki kell találnia, s odáig van a krimi témájú könyvekért, sorozatokért, még néhány valódi bűntény helyszínére is ellátogat, amikről a rendőrségi adóvevőn keresztül hall. Egy nap azonban ő maga is gyanúba keveredik egy gyilkosság ügyében, s egy szempillantás alatt a bíróságig fajul a dolog, hiába hajtogatja Jacob a maga igazát, mégis olyan kétértelmű dolgokat tud csak mondani, ami nála egyértelműen a felmentés mellett szólna, de mivel az autizmusa miatt nem tudja felmérni a kijelentései kétértelműségét, így nem érti, hogy miért nem hisznek neki, s miért nem fogadják el, hogy ő egyrészt igenis ártatlan, másrészt pedig miért nem tudják értékelni azt, amit tett. Nagyon súlyos kérdések merülnek fel a könyv során a bírósági jelenetekben, igazán elgondolkodtató dolgok. Bár a történetnek nincs valódi lezárása, mégis következtetni lehet a végkifejletre, bár nem számítottam ilyen hirtelen lezárásra.


Jodi Picoult: Házirend

Jodi Picoult: Házirend

Jacob Hunt nem átlagos tinédzser: Asperger-szindrómája van. Képtelen értelmezni a szociális jelzéseket, sehogy sem találja a helyét kortársai között, és még attól is retteg, ha egy másik ember szemébe kell néznie. A fiút semmi sem érdekli jobban, mint a bűntények felderítése. Mindent tud a helyszínelésről, és nemegyszer valódi bűntények helyszínén is feltűnik, frászt hozva ezzel a vermonti kisváros rendőreire.
Amikor Jacob segítője, egy fiatal gyógypedagógus lány brutális gyilkosság áldozatává válik, fordul a kocka, és most a rendőrség jár Jacob nyomában. A fiú érzelemmentessége, üres tekintete és szokatlan reakciói pedig szinte felérnek egy beismerő vallomással…
Hogyan küzd meg Jacob és családja a betegséget övező félreértésekkel és előítéletekkel? Hogyan tud segítő kezet nyújtani egy anya, aki maga sem találja az utat a fiához, és egy kamaszodó öcs, aki sohasem élhetett normális életet beteg testvére miatt?

Jodi Picoult kíméletlenül őszinte regényéből megtudjuk, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük azoknak a családoknak, akik autista gyermekeket nevelnek – és közben éles kritikát kapunk az amerikai igazságszolgáltatási rendszerről és a szenzációhajhász, megbélyegző kisvárosi társadalomról is.

A Házirend azonban krimiként is megállja a helyét, hiszen az első oldaltól az utolsóig végig kísérti az olvasót a kérdés: bűnös-e Jacob Hunt?

Hirdetés