Eule értékelése


Eule>!
Jorge Amado: Flor asszony két férje

Lehet, hogy rosszkor olvastam, lehet, hogy röstelleni való, de nekem nem igazán tetszett ez a könyv. Rögtön az elején lemaradtam: nem ragadott magával a farsangi karnevál hangulata, pedig a szerző igazán igyekezett: jók a leírások, a karakterek, a dalok, a helyszín – de valahogy mégsem. Nekem vontatott a rengeteg leírás (pedig amúgy kedvelem a leírásokat, sőt), rettenetes és idegesítő az anyós (ez jó pont jellemábrázolást illetően, de ennyire?!), és azok a karakterek, akik szimpatikusak, azok keveset szerepelnek.

Tetszettek viszont az ételek, a húsosmanióka (alig vártam, hogy végre előkerüljön a receptje), és szívesen beiratkoznék én is egy Flor-féle főzőtanfolyamra. ;-)


Jorge Amado: Flor asszony két férje

Jorge Amado: Flor asszony két férje

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A komoly, tisztességes, ámde tüzesvérű Flor asszonynak két férje van. S míg szombat délutánonként az egyik, a polgári jámborság megtestesítője illedelmesen fagottozik, Flor eszeveszett lázban szerelmeskedik a másikkal, a kedves szoknyavadásszal, a szenvedélyes szerencsejátékossal, az elbűvölő csirkefogóval… Vagyis a kísértetével… Mert a sors úgy akarta, hogy az egyik házasságában Flor az igazi szerelemmel ismerkedjen meg, amilyennek a lányok álmodják, a másikban meg a renddel, az állandósággal, a nyugalommal, amilyennek a riadt anyák álmodják a házasságot lányaiknak… És amíg pellengérre kerül a kis- és nagypolgári képmutatás, a bölcs és derűs, fölényes és gúnyos Amado összekacsint olvasóival szereplőinek feje fölött: lám, ilyen az élet, ilyen csupa láng szenvedély, ilyen szomorú és nevetni való, ilyen kisszerű és ismételhetetlenül egyetlenegy.

Hirdetés