Jenci_néni értékelése


>!
Jenci_néni
William Styron: Sophie választ

spoiler
Végig az járt a fejemben, hogy vajon igaz-e az egész, sőt úgy olvastam, hogy egész biztosnak tűnt.
Remekmű + briliáns fordítás. Mégis sértettségemben levonok egy fél csillagot. spoiler

Az utolsó lapot átfordítva, ahogy épp azt sóhajtottam *hú ***!" egy pecsétre leltem a könyvben:
Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet
III. Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály
Oszt.vez. főorvos: Dr Linka Emese
1204 Budapest, Köves út 1.
Tel.: 289-6200

Hitetlenkedve felröhögtem. Vajon a rehabon kornyadó lélekre hogyan hat, ha áthalad rajta ennek a könyvnek a sáros német tipróláncos vastömege? Reméljük az orvosi könyvtárban volt, mert az maga is beteg, aki ezt a betegek kezébe adja…. (jujj bocs)
PS azóta kiderült, hogy ez bizony a betegek könyvespolcán volt, két példányban, ezért lenyúlása nem okozott lelkiismereti problémát, „úgyse olvassák a betegek, csak dísznek van, adománykönyv”.

2 hozzászólás

William Styron: Sophie választ

William Styron: Sophie választ

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A második világháborús hadszíntért sikeresen megúszó déli amerikai írópalánta – maga Styron – egy olyan háromszög poklába keveredik bele, ahol a másik két „emberi tényező” ugyanezen háború traumájának a perverzitás fokáig sérült pólusa: a regény végén a kettős öngyilkosság a szeretet és gyűlölet, az irracionálissá fejlődő, szinte állati ragaszkodás és kínzás, tapadás és taszítás logikus következménye, shakespeare-i konzekvencia. Sophie, ez a konzervatív, sőt antiszemita lengyel lány a véletlen folytán kerül Auschwitzba, ahol előkelő árja létére zsidósorsot él meg, olyan sorsot, amelyen szerelmének, Nathannak fizikailag nem kellett átesnie. S itt jön a regény egészen eredeti paradoxona: Nathan számára az európai lidércnyomás – még közvetlen átélés híján is – olyan személyes katasztrófát jelent, amely logikusan vezet el a világ teljes megtagadását jelentő őrületig, a halál választásáig. E két ember egymás kínzásában, őrült szeretkezéseiben, harcában azért nem lehetséges békében feloldódó megnyugvás, mert a fasizmus patológiája sejtjeikig megfertőzte őket. Hiába akarják a megváltást, már képtelenek rá.

Hirdetés