A_Nagy_Levin P értékelése


>!
A_Nagy_Levin P
S. A. Chakraborty: Bronzváros

Ezt a csalódást.
Szomorú, de az 1001 éjszaka meséinek tetszetős idegensége, az orientalizmus csillogása még mindig elég. Ha leszedjük ezt az 1001 éjszakás réteget, marad egy nagyon egyszerű történet Mary Sue-szerű főhössel, nehezen értelmezhető világbeli konfliktusokkal, jellemek helyett külső kényszerek miatt cselekvő szereplőkkel. Nagyon erősnek látom a párhuzamot a Twilighttal.
Hol van a posztkolonialista narratíva? Látom, ahogy az arabok és nem arabok közötti konflikt előkerül, de nincs mélysége, nincs tartalma, csak van. Sehol a lehetőség kihasználása, hogy megmutassa a szerző a muszlim világon belüli különbségeket, hogy eljátsszon a megszállók típusával és valamit elmondjon erről, ami rezonál az elmúlt húsz évvel. Alival kiválóan megmutathatná, hogyan működik a vallástól motivált szereplő, de csak egy nyafogó majom lesz belőle, Dára a powerhouse, Nahri az írónő maga.
Twilight.
A történetet összekalapálták, ezért kap három csillagot. Az utolsó harminc oldal realpolitik szemlélete miatt – ami annyira jellemző erre a térségre – még egy felet kaphatna, de nem bízom az írónőben, mert szerintem sem párbeszédet, sem leírást nem képes rendesen csinálni.
Meg kell mondanom, a magyar fordítás félkésznek tűnik. Rengeteg az angolos mondatszerkezet ("egy turbán volt a fején"), az elhibázott szóválasztás. Ez nem segíti a véleményalkotást a regényről.

1 hozzászólás

S. A. Chakraborty: Bronzváros

S. A. Chakraborty: Bronzváros

Nahri sosem hitt a mágiában, de megvan a tehetsége hozzá: a 18. századi Kairó utcáin nem találni nála kiválóbb szélhámosnőt. Ám mindenkinél jobban tudja, hogy amivel a kenyerét keresi – tenyérjóslás, zár-szertartások, gyógyítás –, az egytől egyig szemfényvesztés, bűvészmutatvány, tanulható képesség. Eszköz arra a csodás célra, hogy kizsebelhesse az oszmán nemeseket.
De amikor Nahri véletlenül megidézi maga mellé Dárát, a hozzá hasonlóan dörzsölt és sötéten rejtélyes dzsinn harcost, akkor kénytelen elismerni, hogy a varázsvilág – melyről szentül hitte, hogy csupán a gyerekmesékben létezik – valódi. Mert Dára megoszt vele egy lélegzetelállító történetet: a tűz lényeitől hemzsegő forró, szélfútta sivatagon és a rejtélyes máridok nyughelyének otthont adó folyókon, az egykor szemkápráztató emberi világvárosok romjain és a hegyeken túl – ahol még az égben köröző ragadozó madarak sem azok, aminek látszanak – terül el Dévábád, a legendás bronzváros, melyhez Nahrit eltéphetetlen kötelék fűzi.
Dévábád bűbájokkal átitatott díszes bronzfalai és a hat dzsinntörzs kapui mögött régi ellentétek húzódnak. Amikor Nahri úgy dönt, hogy belép ebbe a világba, az érkezése egy évszázadok óta fortyogó háború kirobbanásával fenyeget. Nahri hamarosan kénytelen megtanulni, hogy az igazi hatalom kegyetlen és könyörtelen. Még a mágia sem védheti meg a nemesi intrikák veszélyes hálójától, és a legagyafúrtabb cselszövések is végzetes következményekkel járhatnak.

Az elsőkönyves S. A. Chakraborty különleges utazásra invitálja az olvasót a Bronzvárosban. Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb fantasy debütálása elképesztő kaland egy olyan világban, amit egyhamar nem felejtünk el.

Hirdetés