Oriente értékelése


Oriente>!
Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Amikor tavaly ilyenkor itt járt a szerző Magyarországon, alig vártam hogy élőben is halljam sziporkázó intellektussal átitatott szavait, de az a helyzet, hogy van akinek jobban megy az írás, mint a beszéd. Olyan sóvárgó gondolatom is támadt már nem egyszer, milyen remek lenne, ha Ted Chiang zsenije nemcsak novellákban, hanem regényekben is megmutatkozna, de a kissé terjedelmesre sikerült Szoftveres objektumok életciklusa után belátom, hogy van akinek tényleg jobban megy a rövid, mint a hosszú.
Persze összesen ennyi kifogást tudok emelni, ti. hogy a kilenc novellából az egyik egy kicsit megnyúlt és kilapult, egyébiránt éppen azt a magas színvonalt képviselik ezek az írások, mint amilyet az Életed története válogatás alapján várhatunk. spoiler Kevésbé stílusvegyes ez a kötet, mint az első volt, és az arányeltolódás az én ízlésemnek kedvezett: mély, elgondolkodtató, de ízig-vérig sicence fiction írások szinte egytől egyig, és mintha tematikailag is összekötné őket a döntési paradoxonok és a szabad akarat problémájához való vissza-visszatérés.

Kicsit fura érzés, hogy becsukva a második novelláskötetét gyakorlatilag kiolvastam Chiang életművét, de összevetve az életkorát a produktivitási tempójával talán még reménykedhetünk egy jövőbeli harmadikban.


Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

2.613 Ft Book24 ·
3.680 Ft –29%
2.613 FtÚj Könyvek ·
3.680 Ft –29%
2.723 FtMai-Könyv ·
3.680 Ft –26%
2.760 FtAgave Könyvek ·
3.680 Ft –25%
2.760 FtKönyvmarket ·
3.680 Ft –25%
2.944 FtJókönyvek.hu ·
3.680 Ft –20%
3.128 FtLíra ·
3.680 Ft –15%
3.128 FtRégikönyvek.hu ·
3.680 Ft –15%
3.128 FtRocky ·
3.680 Ft –15%
3.128 FtSzukits ·
3.680 Ft –15%
2.356 Ftálomgyár könyvesboltok ·
2.480 Ft –5%
2.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Az Életed története (Érkezés) többszörös Hugo- és Nebula-díjas szerzőjének régóta várt új novelláskötete kilenc történettel.

Egy kereskedő megépíti a korai középkori Kairóban az első időgépet. Egy idegen tudós sokkoló felfedezést tesz, aminek a következményei nem csak a saját népére, hanem a valóság egészére érvényesek. Egy nő több mint húsz éven át viseli gondját egy mesterséges intelligenciának, ami digitális háziállatból végül igazi élőlénnyé fejlődik. A viktoriánus kori Angliában mechanikus gépek nevelik a gazdag elit újszülötteit. Egy modern felfedezés nem csak a tudomány, de a vallások alapjait is megkérdőjelezi.

Ted Chiang régóta várt második novelláskötete formabontó ötleteivel és emlékezetes szereplőivel ismét elemében mutatja be korunk legfontosabb tudományos-fantasztikus szerzőjét. A Kilégzés és más novellák egy lehengerlő és időtálló gyűjtemény, mely egyaránt keresi a választ a legfontosabb kérdésekre – mi az univerzum természete? mit jelent embernek lenni? –, és olyanokra, amikre soha nem gondolnánk. Minden egyes novella könnyed eleganciával bizonyítja, hogy az összetett és jól átgondolt sci-fi történetek még mindig nem érték el a műfaj legvégső határát, sőt: hosszabb idő óta talán most először lehetünk szemtanúi egy újfajta ábrázolás létrejöttének.