Ezüst P értékelése


>!
Ezüst P
Mihaela Drăgan – Michael Collins – Farkas Franciska – Dijana Pavlovic – Richard R. O’Neill: Roma hősök

Persze ez is úgy indult, hogy csak a hetek óta kinézett vászonszatyorért megyek be könyvesékhez, mást akkor sem veszek, ha halott katonák potyognak az égből, elvégre hónap vége… Csakhogy addig forgolódtam a polcok között, míg a szemem elé nem került ez a drámakötet, és rögtön elkezdett suttogni („Vegyél meg, vegyél meg!”), úgyhogy az elhatározásomnak lendületből harangoztak. De legalább volt mit beletennem a szatyorba.

Becsülendő és rokonszenves, ha egy könyvön érződik, mennyire igyekeztek az összeállítása során, hogy valami értékeset, érdekeset nyújtsanak az olvasónak. A Roma hősök tükrözi ezt a törekvést, így rögtön eléri, hogy kíváncsian, nyitottan forduljunk a kiadvány, illetve a bemutatni kívánt kultúra felé. Ügyes. Talán azért, mert imádom, amikor valaki úgy mesél el élet írta, mélyen emberi történeteket, mintha csak a haverod lenne, ti meg egy számotokra kedves helyen ülnétek, és közel s távol semmi cicoma, nincsenek transzparensekre kívánkozó, nagy szavak, semmi színpadiasság, semmi rákészülés, csak laza dumálgatás, néhány hétköznapi módon előadott hétköznapi mese, ami aztán a maga egyszerűségében és valóságosságában jobban elgondolkodtat, mint egy rakás magasröptű tanulmány meg egy csokorra való nagyregény, az öt dráma közül a román Mihaela Drăgan női sorsokat bemutató, egyszerre nyers és érzékeny alkotása, illetve az ír Michael Collins saját gyermekkorából merítő, „csak leülök közétek, és sztorizgatok” típusú műve lett a kedvencem. Collins egyébként a favoritok között is favorit, tudnám olvasni napestig, a stílusa rendkívül magával ragadó, és tökéletesen keveredik benne a csibészes báj, az érzékenység, a lazaság és a közvetlenség – kicsit olyan érzésem volt, mintha Spud Murphyt és Huckleberry Finnt hallgatnám lelki füleimmel egyszerre.

Izgalmas, hiánypótló válogatás, érdemes lenne egy újabb, még több szerzőt felvonultató kötettel folytatni a sort.


Mihaela Drăgan – Michael Collins – Farkas Franciska – Dijana Pavlovic – Richard R. O’Neill: Roma hősök

Mihaela Drăgan – Michael Collins – Farkas Franciska – Dijana Pavlovic – Richard R. O’Neill: Roma hősök

A világ első roma alkotók monodrámáit bemutató gyűjteménye Európa különböző pontjain élő közösségek életébe nyújt betekintést. A drámakötetből új arcát ismerhetjük meg a kontinensnek. Michael Collins Kulturális kérdés vagy sem? című színdarabjában egy traveller gyerek szemszögéből követhetjük végig az írországi közösség életét: vándorló életmódjuktól megfosztották, de a letelepedett társadalomba nem fogadták be őket. Richard O'Neill A legnehezebb szó című színdarabjának témája Jess Smith írónő levele, amelyben a skót miniszterelnököt bocsánatkérésre szólítja fel a travellerek évszázados megkülönböztetése miatt. Dijana Pavlovic Beszélj, életem! című művében az 1970-es évekig tartó svájci népirtást és annak egyik jenis áldozatát, Mariella Mehr írónőt ismerhetjük meg. Farkas Franciska magyar színésznő saját életéről szóló darabja abból az ironikus feltételezésből indul ki, hogy ő maga akart minden rosszat, ami megtörtént vele. Mihaela Drãgan (A n)ő beszél című drámájában a korai házasság témakörét járja körül egyfelől olyan roma nők szemszögéből, akik boldogan élnek a hagyomány szerint kötött frigyükben, másfelől olyanokéból, akik mindent megtettek azért, hogy családjuk ne adhassa őket akaratuk ellenére férjhez. A színdarabokban nem csak nehézségekkel találkozunk, hanem tudatos és aktív hősökkel is, akik a megpróbáltatások ellenére sem adják fel a harcot.

Hirdetés