ViraMors P értékelése


>!
ViraMors P
Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Arra tettem fel az életem, hogy a világegyetem varázslatos mechanizmusát tanulmányozzam, ami mindig megelégedéssel töltött el.

Ted Chiang másodszorra is megcsinálta. A Kilégzés ugyanolyan erős gyűjtemény mint az Életed története/Érkezés. A novellák átgondoltak, alaposak és úgy szórakoztatnak, hogy közben elvárják a gondolkodást az olvasótól.
Változatos kötet, ugyanakkor most többször is visszatérnek ugyanazok a témák, gondolatok, döntésekről, következményekről, hitről, tudományról és fejlődésről. Egyszerre érzem elképesztőnek és zseniálisnak, hogy Chiang ennyi különböző szempontból el tud játszani a közel azonos témákkal is.
Abszolút kedvencek:
A kereskedő és az alkimista kapuja
A nagy csend

Olvasónapló:
https://moly.hu/olvasasok/7086218

1 hozzászólás

Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Az Életed története (Érkezés) többszörös Hugo- és Nebula-díjas szerzőjének régóta várt új novelláskötete kilenc történettel.

Egy kereskedő megépíti a korai középkori Kairóban az első időgépet. Egy idegen tudós sokkoló felfedezést tesz, aminek a következményei nem csak a saját népére, hanem a valóság egészére érvényesek. Egy nő több mint húsz éven át viseli gondját egy mesterséges intelligenciának, ami digitális háziállatból végül igazi élőlénnyé fejlődik. A viktoriánus kori Angliában mechanikus gépek nevelik a gazdag elit újszülötteit. Egy modern felfedezés nem csak a tudomány, de a vallások alapjait is megkérdőjelezi.

Ted Chiang régóta várt második novelláskötete formabontó ötleteivel és emlékezetes szereplőivel ismét elemében mutatja be korunk legfontosabb tudományos-fantasztikus szerzőjét. A Kilégzés és más novellák egy lehengerlő és időtálló gyűjtemény, mely egyaránt keresi a választ a legfontosabb kérdésekre – mi az univerzum természete? mit jelent embernek lenni? –, és olyanokra, amikre soha nem gondolnánk. Minden egyes novella könnyed eleganciával bizonyítja, hogy az összetett és jól átgondolt sci-fi történetek még mindig nem érték el a műfaj legvégső határát, sőt: hosszabb idő óta talán most először lehetünk szemtanúi egy újfajta ábrázolás létrejöttének.

Hirdetés