Nevox értékelése


>!
Nevox
Robert Jordan: Álmok tőre I-II.

Bár Az Idő kereke sorozat kötetei mind masszívak és lassan lehet velük haladni, ezzel azért haladtam ilyen tempóban, mert ez az utolsó, amit Jordan írt. Elképesztő,ahogy a történetszálakat lezárja, 3-4 köteten át viszi őket és eljön a végkifejlet. Ebben a részben elkezdődik a végjáték, egyre több jel utal az Utolsó Csata eljövetelére, jóllehet a Kitaszítottak alig bukkannak fel benne, mégis egyre inkább érezzük, hogy megromlik az étel, halottak kelnek fel, és megváltozik maga a valóság is, közeledik a korszak vége. Nagyon jól alakul Mat szála, öröm olvasni róla, de Perrin is végre csatába megy Faile-ért, ami szintén lezár egy nagyobb cselekménysort, ahogy Tuan és Mat szerelme is. Egwene nem szerepel sokat benne, de annál érdekesebb ahogy a Fehér Torony fogságában novíciaként is küzd a méltóságáért és azért, hogy ismét egy legyen a Torony. Elayne Andorban próbál a nemesi házak, trónkövetelők, és a Fekete ajah között elevickélni azért, hogy békét teremtsen a királyságban és szerencsére ez a történetszál is révbe ér, minden adott, hogy megkezdődjön a felvezetés az Utolsó Csatára.
Ebben a kötetben nagyon sok az ütközet, ráadásul nagyon emlékezetesek, igazán jól megírt, átélhető csaták, melyeknek mind komoly tétje van, különösen Perrin rohama a shaidók ellen sikerült briliánsra.


Robert Jordan: Álmok tőre I-II.

Robert Jordan: Álmok tőre I-II.

Az Idő Kereke forog, jönnek-mennek a korok. Emlékeket hagynak maguk után, melyek lassan legendává halványulnak, majd mítosszá. Végül a mítoszt is rég elfelejtik, mielőtt a kor, melyből ered, visszatérne. A Kor vége közeleg, a Sötét Úr szorítása egyre erősebb a világon. A valóság fátyla elvékonyodik, és holtak járják az utcákat, a romlás pedig az Egyetlen Hatalom védelmén is áthatol.

Perrin a Seanchan Birodalom hadseregéhez fordul segítségért, hogy kiszabadíthassa a shaidók fogságában sínylődő Faile-t, de a felesége maga is szökni készül az Újjászületett Sárkánnyal dacoló aielektől. A fogoly Piros nővér, Galina, azonban mind a kettőjüket becsapja, hogy saját maga megmenekülhessen.

Mat továbbra is Valan Luca társulatával vánszorog északra, a szabadság felé, de nem csak a rejtőző aes sedai-ok, egykori sul'dam-ok, szökött rabszolgák és renegát seanchanok nehezítik meg az életét. Szembe kell néznie Tuonnal, a Kilenc Hold Leányával, és el kell nyernie leendő felesége szerelmét.

Robert Jordan az Idő Kereke sorozatban egy tolkieni igényességgel kidolgozott világot teremtett meg, és ehhez méltó a cselekmény szövése is. A regényfolyam a „high fantasy” stílus nagyszerű darabja, megunhatatlan olvasmány, mely a műfaj legjobb hagyományait követi.

Hirdetés