LRn értékelése


LRn>!
Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Ted Chiang újabb novellagyűjteménye képes volt megismételni az Életed története hatását, pedig nagyon magasra került a léc. Persze most már volt elképzelésem arról, mire számíthatok, éppen ezért nagyon vártam a kötetet.

A Kilégzés és más novellák kilenc történetet tartalmaz, plusz a szerző jegyzeteit – egy-egy kis extra információt, amelyek segíthetnek a szövegek befogadásában (a keletkezés körülményeiről, az induló ötletekről). Nem mintha maguk a szövegek ne lennének termékenyek, hiszen muszáj elgondolkodni rajtuk: érdemes lassan haladni, naponta csak egy-két szöveget elolvasni (már ha az embernek több önuralma van, mint nekem volt).

A novellák központi témája most is az ember; Chiang humanizmusa ismét mérnöki pontossággal vág az elevenünkbe. A kötet a matematikai logika és a racionális távolságtartás illúziója ellenére rendkívül intim élménnyé válik; nagyon érdekesen ír a szerző – bizonyos szövegek technikailag nem is tűnnek irodalminak (pl. A nagy csend), inkább „csak” filozófiai kérdésfelvetésnek, a hatásuk azonban ugyanolyan erősen épít az érzelmeinkre. Ez nem jelenti azt, hogy nem találkozunk izgalmas elbeszélői technikákkal: az első szöveg az Ezeregyéjszaka meséit idézi meg hangulatban és szerkezetben egyaránt (A kereskedő és az alkimista kapuja); később pedig olvashatunk egy olyan szöveget is, amelyet imádságok alkotnak (Omphalos). A fókusz azonban nem a technikai tudáson van, hanem a mondanivalón: az emberi kapcsolatok, morális és vallási kérdések, múlt, jelen és jövő közötti összefüggések, a szabad akarat és az eleve elrendeltség (s a felelősségvállalás szükségessége), a biztosnak hitt világkép megrendülése mind olyan téma, amelyet már az előző kötet is vizsgált, de most más oldalról, más érvekkel is górcső alá vesszük őket.

A már említett Omphalos például azt mutatja meg, mi történik a vallási bizonyossággal, ha az addig stabil világképet felborítja egy új felfedezés (az előző gyűjteményben a Nullával való osztás lehetne a párja ennek a novellának, hasonló problémát vizsgál kicsit más aspektusból). Az egyik legemlékezetesebb szöveg számomra A szoftveres objektumok életciklusa volt (részben a hosszúsága miatt, hiszen hosszabb távon több idő van közel kerülni a szöveghez érzelmileg), amelyben háziállatként tartott mesterséges intelligenciák, ún. digientek (digitális entitások) és emberek viszonyáról van szó. Ezek a digitális lények a tamagocsik vagy a teveclub-szerű digitális állatneveldék fejlettebb, intelligensebb utódai, de az elv nagyon hasonló ezekhez a kezdeti elsöprő divathullámmal, majd az újabb divat megérkezése után a digientek feledésbe merülésével. A novella valódi ereje számomra abban állt, amit Chiang a szöveghez tartozó jegyzetében is megemlít: a digientek nem csupán mesterséges intelligenciaként érdekesek itt, a hozzájuk fűződő viszony problémáit vizsgálhatnánk pusztán emberi kapcsolatokon is. Bármilyen kapcsolatról legyen is szó, az rengeteg ráfordítást igényel, még ha néha egyoldalúan is, hogy működőképes és értékes maradjon; ezért különösen nagy felelősséggel jár az olyan lények iránti elkötelezettségünk (és annak minősége), akiket mi magunk hoztunk létre – legyen szó akár gyerekekről, akár mesterségesen létrehozott lényekről.

Órákon át tudnék beszélni még erről a kötetről, minden darabja megérdemli a figyelmet. Mivel univerzális témákat jár körbe, azoknak is ajánlom, akik nem rajonganak a sci-fiért – Ted Chiang egy rendkívül intelligens szerző, szövegei szépirodalmi igényű, precíz konstrukciók; hosszú időre lekötik az olvasó gondolatait és érzéseit. Vegyetek egy mély levegőt, aztán jöhet a Kilégzés!


Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Az Életed története (Érkezés) többszörös Hugo- és Nebula-díjas szerzőjének régóta várt új novelláskötete kilenc történettel.

Egy kereskedő megépíti a korai középkori Kairóban az első időgépet. Egy idegen tudós sokkoló felfedezést tesz, aminek a következményei nem csak a saját népére, hanem a valóság egészére érvényesek. Egy nő több mint húsz éven át viseli gondját egy mesterséges intelligenciának, ami digitális háziállatból végül igazi élőlénnyé fejlődik. A viktoriánus kori Angliában mechanikus gépek nevelik a gazdag elit újszülötteit. Egy modern felfedezés nem csak a tudomány, de a vallások alapjait is megkérdőjelezi.

Ted Chiang régóta várt második novelláskötete formabontó ötleteivel és emlékezetes szereplőivel ismét elemében mutatja be korunk legfontosabb tudományos-fantasztikus szerzőjét. A Kilégzés és más novellák egy lehengerlő és időtálló gyűjtemény, mely egyaránt keresi a választ a legfontosabb kérdésekre – mi az univerzum természete? mit jelent embernek lenni? –, és olyanokra, amikre soha nem gondolnánk. Minden egyes novella könnyed eleganciával bizonyítja, hogy az összetett és jól átgondolt sci-fi történetek még mindig nem érték el a műfaj legvégső határát, sőt: hosszabb idő óta talán most először lehetünk szemtanúi egy újfajta ábrázolás létrejöttének.