Kovaxka P értékelése


>!
Kovaxka P
Dolores Redondo: Mindezt neked adom

„Hogyha két életem volna,
Az egyik gyengéd volna,
Magadhoz láncolhatnád,
De a másik örök volna,
S ha a világ elpusztulna,
Akkor is tovább lobogna.”
Piramis

Nagyon sokáig öt csillagon állt, aztán picit elfáradtam. Spanyol és latin-amerikai szerzőktől nem várom el a tömörséget, szemet hunyok a hosszas, de érzékletes leírások, a dráma, sőt, a túlburjánzó romantika felett is. Ezúttal is kárpótolt a gyönyörű stílus és a mondanivaló – a könyv háromnegyedéig. Onnan már eléggé hiányzott, hogy történjen valami, különösen mert krimiről van szó.
Imádtam, hogy sikeres író a főhős, belelátunk a fejébe, a munkájába. Csodásan és hitelesen jelenítette meg a szerző a gyász folyamatát, mutatta be a szerelmet (visszaemlékezésben) és a társ elvesztését. A dolog pikantériája, hogy Manuel társa/férje Álvaro, akiről halála után derül ki, hogy kettős életet él. A gyanú, a felismerés, az őrlődés, a csalódottság, a megalázottság, a bizonyítási vágy és a remény is remekül van ábrázolva a regényben. Azért amikor három pasi együtt zokogott, már nekem sok(k) volt. A krimiszál vett egy csavart a végére és a lezárás is szépen sikerült, így lett erős négyes, és továbbra is tart szerelem az írónő iránt.


Dolores Redondo: Mindezt neked adom

Dolores Redondo: Mindezt neked adom

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Carlos Ruiz Zafón szerint a szerzőnő a thriller koronázatlan királynője.
A La Razón spanyol napilap a „galiciai Twin Peaks”-ként jellemezte.

Folyók felett gomolygó köd és sűrű erdők; elhagyatott remetelakok és buja növényzet; misztikum és történelem: ez a spanyol Galicia, a legendákkal övezett vidék, ahol a történet is játszódik.

Manuel, a sikeres író békésen éli az életét Madridban, s egy napon értesül arról, hogy házastársa, akiről úgy tudta, Barcelonába utazott, meghalt egy autóbalesetben. Ám ez nem Barcelonában, hanem Galiciában történt, ahol időről időre felbukkan a meigallo, a helyi mitológia lidérces éjszakai démona.

Az ügyben folytatott nyomozás gyanúsan hamar lezárul. A teljesen összetört férj, Manuel, megkíséreli kideríteni a halál körülményeit. Ekkor azonban szembesül társa, Álvaro életének titkos oldalával, az addig rejtegetett családi kapcsolataival, üzleteivel és hatalmas vagyonával.

Az elhunyt befolyásos családja is gyanút ébreszt benne és viselkedésük arra engedi következtetni Manuelt, hogy nem ez az egyetlen balesetnek álcázott haláleset. Nogueirával, a nyugdíjas csendőrrel és Lucasszal, a pappal, Álvaro gyerekkori barátjával együtt próbálják felgöngyölíteni az elhunyt életének homály fedte mozzanatait. Manuel ráébred, hogy íróként nem vett tudomást a körülötte lévő valóságról, ám most feltárul előtte egy eddig mit sem sejtett világ…

A regényt eddig 20 nyelvre fordították le. Megnyerte a rangos Planeta-díjat. Könyve 16 országban, 300.000 példányban jelent meg. 2017-ben a negyedik volt a spanyolországi eladási listákon.

Hirdetés