Joshua182 értékelése


Joshua182>!
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Bitang nehéz közhelyek igénybevétele nélkül értékelni (főleg visszamenőleg) ezt a monstrumot, és nem is fog sikerülni, de talán magamnak is könnyebb így megválaszolnom, hogy miért nem adtam rá 5 csillagot.
Szóval a novellák. Egyértelműen ezek adják a kötet savát-borsát, 2-3 oldalastól a kisregény méretű novelláig minden megtalálható ebben a csokorban, nekem egy több ezer éven átívelő, elemeiben hol lazán, hol szorosabban kapcsolódó történetcsokrot jelentett. Az évszámok és az ismerős szereplők segítenek, hogy az ember ne veszítse el a fonalat, mert sok minden történik, de a középpontban mégiscsak a robotok állnak.
Bár a robotika 3 törvénye papíron abszolút és megkérdőjelezhetetlen, azért fokozatosan kiderül, hogy ez nincs mindig így, nekem főleg azok a történetek tetszettek, ahol valamilyen különleges körülmény, logikai bukfenc miatt ezek megkérdőjeleződnek, üzemzavar, vagy anomália lép fel, stb. Ilyen volt pl. a Logika, a Te hazug!, vagy épp a rövid, csattanósabb darabok közül a Robotálmok. A robotok és az emberiség sorsának összefonódását taglaló írások közül A kockázat, és a tragikus hangvételű Öcsi mellett az abszolút kedvencem a kötetből A két évszázados ember. A terjedelmesebb darabok közül való, és számomra mondanivalójában is a legmélyebb, kifejezetten elgondolkodtató és megható darab. De rengeteg egyéb érdekes téma is felbukkan a csillagközi utazástól kezdve a Föld hanyatlásán át az emberiség kirajzásáig más rendszerekbe, Asimov világa igazán nagyon izgalmas! Nem végig egyenletes a színvonal, de nem lenne szívem 4,7-nél gyengébb pontszámot adni a novellákra.
Ezek után joggal vetődik fel a kérdés, hogy miért csak 4 csillag lett végül. A kötetben szereplő két regény, az Acélbarlangok és A mezítelen nap valahogy már nem adták ezt az élményt, amit a novellák. Bár remekül illeszkednek az idővonalba, jelentősen lelassulnak az események, amolyan vontatott „krimi-tempót” vesznek fel, ami a második regényre csúcsosodik ki igazán. Számomra mindkét történet az elidegenedést tárgyalja. Az Acélbarlangok zsúfolt, földalatti városai esetében ez paradox állítás, de ha kicsit olvasunk a sorok között, akkor bizony itt is fellelhetjük a szorongás és magány nyomait, akárcsak a második regényben, Solaria világán, ahol már fizikailag is elszigetelődnek egymástól és szinte csak robotokkal érintkeznek a társadalom tagjai. Előbbi regényével Asimov látnoki képességeit csillogtatja, hiszen már az ő korában átlátta, hogy a technika fejlődése és a népesség ugrászszerű növekedése mellett is könnyedén lehet magányos az ember, ami jelen társadalmunknak is jelentős problémája, a jövőben pedig valószínűleg csak rosszabbodik.
A két történet egyébként véleményem szerint közepesen jó, a novellákhoz hasonlóan bővelkednek morális és erkölcsi tanulságokban. Egyenként olvasni talán szerencsésebb lett volna, így ömlesztve viszont kevésbé hagytak nyomot bennem, kevésbé egyenletesen tudták fenntartani az érdeklődésem, mint a könyv első fele. Ettől függetlenül ez a kötet egy nagyon erős négyes, igazi sci-fi alapvetés, főleg a novellák miatt, minden műfajt kedvelő polcán ott a helye (az egész sorozatnak)!


Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

Az emberiség jövőjének húsz évezrednyi történelme elevenedik meg a most induló sorozat lapjain. Isaac Asimov párját ritkító magabiztossággal vezet bennünket végig monumentális jövővízióján: a Föld pusztulásának, a Galaktikus Birodalom összeomlásának és az Alapítványok tündöklésének vászna előtt emberek, robotok, mutánsok és bolygólények dolgoznak és harcolnak sorsunk irányításáért és végzetünk beteljesítéséért. Asimov eredetileg majdnem húsz kötetre rúgó Alapítvány-, Birodalom- és Robot történetei új formában kerülnek most az Olvasó kezébe: összegyűjtve, hiánytalanul, történeti időrendi sorrendbe szedve, egy 5 könyvből álló sorozat formájában.
A művekkel most ismerkedők és az Asimov-barát gyűjtők számára egyaránt meglepetés lehet a kötetek következetes szerkesztése. Egységes lektorálással és terminológiával, történeti dátumokkal ellátott novellákkal és regényekkel, lábjegyzetekkel és kereszthivatkozásokkal, átfogó kronológiával, valamint az Asimov halála után írt, folytatásokra való utalásokkal a sorozat világviszonylatban is példátlan emléket állít a néhai írónak és ma is élő világának.