Lianeko értékelése


>!
Lianeko
Neil Gaiman: Sosehol

Hová kerülnek az elveszett dolgok? Hová folyik az a rengeteg eltelt idő? Vajon van egy hely, ahol az elkallódott emberek összegyűlnek és az elmúlt korok törmelékein élnek és folytatják kétes üzelmeiket? Richard Mayhew-t az a szerencsétlenség éri, hogy a saját szemével is meggyőződhet róla, hogy létezik ilyen hely, miután segít egy furcsa, bajbajutott lányon. Kellemesen eseménytelen életéből hirtelen Lenti Londonba csöppen, ahol észvesztő és alighanem fejvesztő kalandokba keveredik.

A könyv maga egy -a fantasy alműfajaként ismert- „portal fantasy”, ami azt jelenti, hogy hőseink a mi jól ismert világunkból egy mágikus átjárón – ha tetszik portálon – keresztül jutnak el egy másik, alternatív világba. Gaiman alternatív Londonja, „Lenti London” misztikus, sötét, veszélyes, de mindenféleképpen izgalmas hely. Az angol főváros eleve kiált az ilyen történetekért, hiszen, ha jobban belegondolunk számos kísértethistória játszódott már London ködös utcáin, – ezeket a sikátorokat rótta Dr. Jekyll/Mr. Hyde, és egy londoni ház titkos helyisége őrizte a Dorian Greyről készült démoni portrét is – a viktoriánus horror is a Temze partján szökkent szárba, és egyáltalán a város hosszú története során rengeteg izgalmas történelmi esemény tanúja volt. Lenti Londonban a hol és a mikor összemosódik – hőseink régmúlt korok, elveszett utcáin barangolnak, évszázadok alatt felhalmozódott kacatok és elfelejtett emlékek között. A világ maga kiismerhetetlen, mindig képes újra és újra meglepni, mind az ott lakókat, mind az olvasókat. Mondhatjuk, hogy a könyv valódi főszereplője Lenti London.

Gaiman világa magával ragadó, és fel akarjuk deríteni ennek a lenti világnak minden furcsa zegzugát. A történet azonban néhol lyukas, és ezt nem lehet feltétlenül a lenti világ kiismerhetetlenségére fogni. spoiler Ezen túl néha kicsit úgy éreztem, hogy a könyv nem tudja eldönteni, hogy felnőtteknek, vagy gyerekeknek szóló mese legyen. Mesének mese, az biztos, elsőrangú, de gyerekeknek néha túl felnőttes, felnőtteknek meg túl gyerekes volt. Ezt leszámítva ez a regény remek kiruccanás volt egy ismerős ismeretlen világba. Örülök, hogy ráleltem erre a könyvre, vagy ő énrám.


Neil Gaiman: Sosehol

Neil Gaiman: Sosehol

A világ és ami alatta van
Richard Mayhew egy fiatal üzletember jó úton a fényes karrier, szép feleség és kellemes élet felé… ami mind semmivé lesz, amikor egy bajba jutott lány segítségére siet. Jótette jutalmául a hétköznapi Fenti Londonból átkerül a baljós, sötét Lenti Londonba, az elveszett idők, elveszett helyek és elveszett emberek bizarr világába. Különös társaságba csöppen: Ajtó – a lány, akin segített – nemesi származású és szülei gyilkosát keresi; de Carabas márki kétes szívességeket behajtva éli még kétesebb életét; Vadász a világ legnagyobb szörnyeit hajszolja.
A csatornák és metróalagutak labirintusában velük kell boldogulnia Richardnak, hogy segíthessen másokon és így segíthessen magán is. Vajon megleli-e azt az életet, amelyet már jóval korábban elveszített, mint hitte?

Hirdetés