Rodwin értékelése


>!
Rodwin
Orson Scott Card: A hetedik fiú

Itt volt az ideje Card műveinek a felfedezésével. Nem tudom mennyire szerencsés a választás, de a fő zsánerem a fantasy így adott volt ez a sorozat. Persze előbb vagy utóbb a Végjáték ciklus is sorra kerül majd, mert határozottan tetszik az író stílusa.
Nehéz dolog hetedik fiú, hetedik fiának lenni, mert erős mágikus kisugárzás övezi őket. Sokan pedig a vesztüket akarják. így a szülőknek fokozottan is óvniuk kell a kis Alvint, Alvin Miller hetedik fia egy tragédia közepette lett hetedeik fiú.
Egy alternatív világban járunk, még pedig az amerikai gyarmatosítás idején az 1800-as években. Itt is említve vannak a híresebb emberek, bár a történelem folyama itt másképp alakul. Mendemondó személyében pedig testközelből szemlélhetjük az egyik ilyen hírességet.
Rövidke kötetünk végig a kis Alvin körül forog, nagyon érződik, hogy egy bevezető könyv és itt még nagy dolgok fognak történni a folytatásban. A világot minimális mágia is átjárja, amely a tűz és a víz körül forog. Főhősünk hajmeresztőbbnél, lehetetlenebb dolgokba keveredik, melyből mindig valami csoda folytán épp bőrrel kerül ki. Jó volt róla olvasni, bár egy kicsit eseménydúsabb cselekménnyel elégedettebb lettem volna.
Na de talán majd a folytatások jobbak lesznek. Card stílusa pedig igen egyedi, magával ragadja az egyszeri olvasót.
Tetszik a világ amit teremtett, mindenképpen hamarosan folytatni is fogom.

>!
Delta Vision, Budapest, 2014
288 oldal · ISBN: 9789633950548 · Fordította: Horváth Norbert

Orson Scott Card: A hetedik fiú

Orson Scott Card: A hetedik fiú

Alvin Miller reménykedve, de szívében félelemmel várja gyermeke születésének napját. Tudja, hogy egy hetedik fiú hetedik fiának lenni különleges hatalmat jelent, de azt is tudja, hogy egy ilyen varázslatos gyermeknek az ellenségei is nagy hatalmúak, s nem téved: a fia csak úgy születhet meg, hogy bátyja életét áldozza érte és anyjukért. A kis Alvin úgy nő fel az Amerika nyugati tóvidékét elözönlő telepesek körében, hogy örökös veszélyben az élete. Ördögi ellenfele addig akarja elpusztítani, amíg a fiú rá nem ébred mágikus erejére. Alvint azonban szüleinek, öt bátyjának, és cserfes, de szerető nővéreinek szakadatlan figyelme kíséri mindenhová. Kilenc éves, amikor megérkezik közéjük egy profetikus vándor, a fiú életére törő hatalom pedig nyíltan is támadásba lendül… Teremtő Alvin története egy olyan XVIII. századi, alternatív Amerikában játszódik, ahol a folklór valóság: a ráolvasás, bűbáj, hexák és igézések a telepesek mindennapi életének részei. Angliában elmaradt a hosszú életű Cromwell után a restauráció, és a száműzött Stuartok Amerika déli, rabszolgatartó tartományaiba menekültek, a keleti parton tarka nemzetiségi kolóniák és az autonóm indián állam terül el, az északi részen a fundamentalista Zarándokok, még följebb az alattomos francia gyarmatok terjeszkednek, George Washingtont pedig röviddel azután, hogy megtagadta a harcot Jefferson szedett-vedett seregei ellen, lefejezték, így aztán sosem lett elnök. Ebben az Amerikában az öreg Ben Franklin, a szóbeszéd szerint, kora nagy varázslója.

Hirdetés