Foxykahh értékelése


>!
Foxykahh
Brandon Sanderson: A Végső Birodalom 1-2.

Huh, de rossz, hogy ez két kötetben jelent meg itthon. Valamiért az a késztetés bennem, hogy két külön könyvként gondoljak rá, és ehhez hozzájárul az is, hogy szerintem óriási különbség van a könyv két fele között, attól függetlenül, hogy mind a két rész jó. Csak míg az első fele simán jó, és nem értettem, hogy miért van ennyire ez a sorozat felhypolva, valamint a legtöbb toplistán előkelő helyen szerepel, addig a második felét le se tudtam tenni, és egy csapásra megvilágosodtam, hogy mi is ez a felhajtás körülötte és kb. kedvencem is lett.
Az első felét leginkább a videojátékokban található tutorial részhez tudnám hasonlítani. Persze ez minden könyvben megvan, azonban itt hatványozottan éreztem, de nem volt idegesítő, sőt tetszett is, de ezáltal nem is tudott kiemelkedni, hiába már az elején tetszettek a karakterek és a mágia rendszer.
A második fele viszont… te jó ég. Minden klappolt. Kifejezetten tetszett, hogy az író akár heteket, hónapokat is ugrál előre az időben és így az egész cselekmény valóságosabbnak hat. A karakterfejlődések nagyon érdekesek voltak, a főhősnő telitalálat. A fordulatok többsége előreláthatlan, de mégis logikus. Olyan dinamikus volt az egész, hogy csak repült az idő olvasás közben. A végét is nagyon jól letudta zárni az író, ráadásul úgy, hogy akinek mégse tetszene annyira (bár nem értem hogy), nincs egyszerűen rákényszerülve arra, hogy folytassa a sorozatot, mert a legtöbb szálat lezárták, de ügyesen ott a folytatás lehetősége is. Rég nem tudtam annyira rácsavarodni könyvre, mint most.
Összességében az első fele 4, a másik fele 5* csillagos így maradhat a 4,5, de remélem a továbbiakban hasonló lesz az egész, mint ennek a könyvnek a második fele.
Ami viszont nagyon nem tetszik, az a borító. Tudom, hogy külföldön is ez a borító van, de ez számomra olyan mintha valami 1970-es rajz lenne. A könyvet biztos befogom szerezni, de megvárom az elvileg idén megjelenő újranyomást, hátha sokkal szebb borítót kapunk (nagyon adnám, ha a spanyol borítót megszerezték volna a Deltások :D ).


Brandon Sanderson: A Végső Birodalom 1-2.

Brandon Sanderson: A Végső Birodalom 1-2.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ezer éve már, hogy hamueső hullik az égből, hogy egyetlen virág sem bontotta ki szirmait. Ezer éve már, hogy a szkák nyomorult rabszolgákként, örökös félelemben robotolnak. Ezer éve már, hogy az Uralkodó, a Végtelenség Szilánkja isteni legyőzhetetlenségben, általános rettegéstől övezve trónol tökéletes hatalma csúcsán.

Ám mikor már a remény emléke is végképp elenyészni látszik, egy sebhelyekkel borított, összetört szívű félrabszolga ismét rátalál arra az Uralkodó legpokolibb tömlöcének mélyén. Kelsierben, a tolvajban elpattan valami, és felfedezi magában a ködszerzetek erejét, az allomancia varázslatos tehetségét. Majd született vezérként minden képességét a végső, legnagyobb terv szolgálatába állítja, magát az Uralkodót szemelve ki a lázadás célpontjaként.

Fiatal kora ellenére Brandon Sanderson a modern fantasy világhírű, kiemelkedő tehetségű képviselője. A már első regényével, az Elantrisszal nagy sikert aratott szerző Ködszerzet-trilógiájában a következő merész, ám igen egyszerű kérdéssel feje tetejére állítja a fantasy egész zsánerét: mi történik akkor, ha a próféciákban megjövendölt hős elbukik a Sötét Úrral szemben?

Hirdetés