Hanaiwa értékelése


>!
Hanaiwa
Gordon Doherty: Assassin's Creed – Odisszea

Meglepett ez a könyv, szimplán mert jó lett.
Nem igazán hiszek a játékokból készült könyvekben (filmekben meg pláne), de az Odisszea kimondottan élvezhető lett.
Nem kiemelkedő, de élvezhető és ezt nem is annyira a cselekménynek vagy az ókori Hellász bemutatásának köszönheti, (ezt megtette az akár 200 órás játék), hanem a főszereplőnek.
Mert bevállaltak egy erős, női karaktert. És itt most vonatkoztassunk el a cosmo világkép „erős nő” felfogásától. (Annak biztosan tökéletesen megfelelnek a vámpírvadász/vérfarkasvadász könyvek hősnői, akiknél a smink is rendben van, és a szexuális élet központi téma hiszen mi fontosabb spirituális töltet kellene, ha az ember lánya a természetfelettivel találkozik mint egy paranormális dugás)
Nos, Kassandra viszont harcos. Elsősorban. Ez a tény határozza meg a cselekedeit, reakcióit nem a neme. Már a játék közben is megfogott, hogy mennyi fanyar humorú beszólása van, és mennyire tipikus harcosi mentalitása. Ezt a könyv is bevállalja nem próbálja „nőiesebbé” tenni a karaktert, egy spártai neveltetésű zsoldosról beszélünk elvégre. És ez jó, hiszen szép sorban derülnek ki a régészet fejlődésével hogy a harcos (úgymond férfias) népek között mennyi erős nő volt a női szamurájoktól kezdve a pajzsasszonyokig, szerte a világban.
A fordítás kimondottan élvezetes, választékos, és akár csak a játék során itt is belekóstol az ember egy kicsit hogy milyen lehetett volna ha az a kultúra terjed el végül ahol ennyire fontos volt az egyén, a gondolkodó ember, és az értelem.


Gordon Doherty: Assassin's Creed – Odisszea

Gordon Doherty: Assassin's Creed – Odisszea

Miszthiosznak (zsoldosnak) nevezik, és megszerzi, ami jog szerint őt illeti.

Kasszandrát vadnak és szenvtelennek, vagyis ideális spártai gyermeknek nevelték. Fényes jövő állt előtte. Ám amikor egy szörnyű tragédiát követően Kefalonia szigetén ragadt, úgy döntött, zsoldosként dolgozik tovább. Felégetett minden hidat maga mögött és megszakította spártai kötelékeit.

Évekkel később Kasszandra egy zsarnok árnyékában él és adósságok súlya alatt nyög, amikor egy rejtélyes idegen alkut ajánl neki: gyilkolja meg Farkast, a spártaiak neves tábornokát, ő pedig rendezi a nő adósságait. A feladat nem annyira egyszerű, mint az ajánlat, mert teljesítéséhez be kell szivárognia az Athén és Spárta között dúló háború csatamezőire.

Kasszandra odisszeája ellenséges vonalak és bizonytalan szövetségesek között vezet. Összeesküvések hálója fenyegeti az életét, és ha meg akarja ismerni az igazságot, bármi áron végeznie kell az ellenségeivel.

Szerencsére egy született spártai pengéje mindig éles.