gesztenye63 MP értékelése


>!
gesztenye63 MP
Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Vonzás és taszítás, allomancia és ferukímia, fémek égetése és fémelmékbe gyűjtött erők szabadjára engedése… Na és persze mágikus száguldás és lenyűgöző küzdelmek a Ködben… Miközben a történet sorról sorra fejti fel hőseink és népük sorsát, származását, cselekedeteik eredőjét, világuk ezeréves múltját, és jelenük könyörtelen determináltságát…
És végül ne feledjük a mesteri történetszövést, az epikus történetívet, a csipetnyi ízléses heroizmust és az események szigorú logika mentén gördülő harmóniáját…
Mindezek az attribútumok, és még számtalan egyéb apróság tették, hogy a Ködszerzet-regények nem csak szerelemmé, hanem ikonikus etalonná váltak számomra, Sanderson és rosszmagam kapcsolatában. Ha valakit hosszú időn keresztül kényeztetnek a francia konyha kifinomult kulináris tökélyével, azt jó előre figyelmeztetni illik, ha egyszer csak csülkös-velős-pacal kerül a kockás abroszra. …merthogy finom ám az is, csak az ízlelőbimbókat kell kissé átállítani.

Így jártam én A törvény ötvözetével. Az elgondolás kiváló, hiszen ha egy világ 3000+ oldalon lenyűgözi az olvasók százezreit szerte a Földön, akkor nyilván el kell férjen ebben a csodás mesében a háromszáz évvel későbbi utódok kalandos története is, mívesekkel, kolosszvérű mutánsokkal és a különböző adottságokat ötvöző ikerszerzetekkel együtt. Persze mindez modernizált környezetben, égbenyúló városok falai között, vagy a város föld alatti alagútrendszerében, és a távoli Végek Vadnyugatot idéző hangulatának árnyékában. A kalandos történet ebben a kötetben is professzionálisan burjánzik egyre több irányba, nyúlik vissza a misztikus, Ködbe vesző múltba és az alapsztori kérdéseinek komótos megválaszolása mellett párhuzamosan gyártja Wax és Wayne történetének újabb, válaszra váró kérdéseit. Mindezt a Sandersontól már megszokott precíz, pontos világépítéssel, tökéletes szerkesztéssel, az akciójelenetek lenyűgöző tálalásával.
Amivel azonban személy szerint gondom akadt, az a karakterépítés kulcsfontosságú kérdése. Nehezen tudtam Wax, a békebíró (Clint Eastwood) és Wayne, a fenegyerek (Terence Hill) ábrázolásmódját komolyan venni, és erősen zavart Marasi és főhősünk mesterkélt, románcba hajló kapcsolatának túlságosan érzékletes, aprólékos bemutatása. Mindezt csak megfejelte, hogy ez a kapcsolat óhatatlanul is minden rezdülésében visszautal az Előszóban láttatott eseményekre, amelyek ábrázolásmódja viszont csúnyán sematikus, erősen félresikerült, nem alkalmas az egyébként izgalmas, érdekes történet kellő megágyazására. Valljuk meg, Sandersonnak egyébként sem erőssége a karakterek szűk keretek között történő komplex kibontása. Azonban adjunk esélyt kedves szerzőnknek a további részekben…
Az már csak keserű bonbon a saját tortám ambivalens ízvilágán, hogy kezdetben nehezen tudtam elképzelni Elendel világát flintlock környezetben és ezzel az érzettel sokat kellett küzdenem olvasás közben. Persze azért a kötet végére összerendeződött a kép – még bennem is.

Természetesen mindezek mellett (vagy éppen ellenére) a kötet igazán színvonalas, szép alkotás, csupán nekem ment kissé nyögvenyelősen az alkalmazkodás az új környezethez. Most már csak arra vágyom, hogy a következő kötetben – @Shanara biztató ígérete szerint – visszakapjam a szívemnek oly kedves kandráimat és jöjjön végre a hemalurgia ősi tudománya is.

10 hozzászólás

Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Brandon Sanderson, az ünnepelt Ködszerzet-trilógia után most ismét visszatér abba az epikus világba, amely megalapozta helyét a világ elsőszámú fantasy írói között.

A Ködszerzetben megismert események óta eltelt háromszáz évben Scadrial átalakult. Soha nem látott magasságú tornyok törnek az ég felé, vasút- és csatornahálózat szeli át a tájat. Ám ez a világ még mindig a mágia otthona.

Kelsier, Vin, Elend, Sazed, Kobold és a többiek már bekerültek a történelem – vagy a vallás – nagy alakjai közé, de az allo­mancia és ferukímia ősi mesterségeinek még a tudomány megújulása ellenére is van hely ebben az újjászületett világban. A városokon túl húzódó, gyéren lakott Végeken a mágia alapvető eszköz a rendet és igazságszolgáltatást fenntartó bátor férfiak és nők kezében.

Közéjük való Waxillium Ladrian is, a ritka ikerszerzet, aki mívesként fémekre taszít, viszont ferukimistaként csökkenteni vagy növelni tudja a testsúlyát. A Végeken eltöltött húsz esztendő után Wax egy családi haláleset miatt kénytelen visszatérni a metropoliszba, Elendelbe. Fel kell vennie a nemesi ház fejének halálával megüresedett posztot, ami nagy feladatokat ró rá, és méltóságteljes viselkedést követel meg tőle. Legalábbis Wax így hiszi, amíg csak számos kaland közepette rá nem döbben, hogy a város előkelő kúriáiban és elegáns fasorai alatt még a puszta Végek banditáinál is sokkalta nagyobb veszedelem rejtőzik.

Hirdetés