Virág_Blogger P értékelése


>!
Virág_Blogger P
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

„Ez lenne hát az élet, amely bizonyos dolgokat megkövetel tőled. Legyél becsületes, bátor és igazságos. Szeress, és légy szeretve. Vallj kudarcot. Kerülj kínos helyzetekbe. Győzz. Ess le valahonnan. Ess szerelembe. Alapíts együttest.”

Ha azt mondod Backman, én azt mondom, őszinteség. Stílus. Humor. Mélyég. Azt mondom, ő az életbölcsességek skandináv mestere – bár nem annyira coelhosan, mint inkább „sose haladj forgalommal szembe az IKEA-ban, vagy leveszem rólad a kezem” értelemben. Olyan ember, aki beszélget az olvasóval, megcélozza az élet nagy kérdéseit, de nem áltat mindeközben azzal, hogy ismeri a tuti túlélési tippet, amivel megkönnyítheti bárkinek is ezt a buktatókkal teli utat. Főleg mert az élet szereti azt játszani, hogy ha jobbról, balról, előről és hátulról is felkészültél a támadására, akkor a magasból lenyúlva csap nyakon. Akárhogy is, Backman célja egyszerű és egyenes: csupán szeretné megosztani saját tapasztalatait, megmutatni azt, mikor orrabukott, s azt is, mikor kecses bakkecskeugrással lépett túl az élet állította akadályokon. A pelenkaosztályon történt kétségbeesését és a gyermeke iránti szeretetét. Az Amit a fiamnak tudni kell a világról minden lapjából árad az őszinteség, ahogy azt már Backmantől megszokhattuk – e kötet azonban úgy érzem személyességénél fogva még többet ad elődeinél. Olyan ajándékot, olyan gondolatokat, amelyeket mindenkinek meg kéne tanulnia elfogadni, és élete részévé tenni.

Teljes értékelésem a könyvről a blogomon olvashatjátok: https://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2019/05/fred…


Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

„Amikor gyerekünk lesz, az olyan, mintha markológépet próbálnánk vezetni egy porcelánboltban. Begipszelt lábbal. Fordítva felvett símaszkban. Részegen.”

Hogy milyen szülőnek lenni, arról mindenkinek más a véleménye, de azt, hogy a gyereknevelés számos nehézséget, buktatót, vicces és megható fordulatot tartogat, senki sem vitatja.
Fredrik Backman, Az ember, akit Ovénak hívnak szerzője ebben a briliáns kis kötetben éppen ezeket a fordulatokat veszi sorra. Szó esik itt repülőterekről, műanyag zsiráfokról, együttesalapításról, pankrációról és még sok más hasznos és haszontalan dologról. Személyes, szókimondó, tiszteletlen, és rendkívül szórakoztató.