zamil értékelése


zamil>!
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Mikor először szembetalálkoztam ezzel a regénnyel, tudtam, hogy el kell olvasnom, de sajnos többet vártam ettől a műtől.
Kezdem azzal, hogy nem az első regény, ami mint urban fantasyként épít a néphagyományokra, ezzel a részével nem is volt bajom. Ez jól működött, talán lehetett volna kicsit terjedelmesebb e tekintetbe, kidolgozottabb, mert nekem kevés volt megemlíteni, hogy xy egy csordásfarkas, akkor már többet is akarok róla tudni, ha ilyen különleges, valami kis történetet. Pont úgy mint a kis gömböcről.
A karakterekkel se volt igazán gondom, bár a főhős elég szuperhősre sikerült ebben a garabonciások, táltosok és mesebeli lények által uralt világban, aki maga egy egyszerű ember.
Sokkal esendőbb figurát vártam tőle, olyat, aki megszenved, aki a nagy jelenetben a vérét adja, sajnos ez nem így lett.
A másik problémám a történet, ami szög egyszerű volt, olyan népmesei, lehet ez is volt a cél, de azért nem ártott volna kicsit komolyabb sztorit kerekíteni, elbírta volna ez a világ, ami körülveszi.
A humorral nem volt gond, talán néha kicsit erőltettet volt, de ugye mindenkinek más az ízlése.
Végezetül a kiadás minősége, ami még zavart. Már a könyvfesztiválon is feltűnt, a sok könyv közt, hogy szegény kiadás a többitől eltérően mennyire megviselt, mennyire, megtépázott, gondoltam sokan forgatták azt az egy könyvet. Sajnos nem ez állt a háttérben. Én kifejezetten vigyázok a könyveimre, olvasás közben, de ez a kiadás mint kiderült igen silány borítóval lett ellátva. A fólia egy olvasás után már látszik a szélén, hogy szívesen külön életet élne, maga a borító is elkezdett vetemedni. Őszintén ezért a pénzért többet vár az ember.
Ettől független, ha jön folytatás biztos kezembe veszem, mert van potenciál a Meseőrségbe.


Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Az ellopott troll

Tóth Bercel hadnagy legnagyobb ellensége önmaga. A kissé nyers rendőrtisztnek ami a szívén, az a száján, s ez egyáltalán nem segíti a karrierjét: ezért esik meg vele, hogy egy elbaltázott rendőri intézkedés után a belügyminiszter a Teve utcai Különleges Királyi Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztályára helyezi át büntetésből, ahol rajta kívül csak varázslények és varázstudók dolgoznak. A csoportot egy harmadik szintű mágus vezeti, de van a nyomozók között garabonciás, kőmorzsoló, sámán és még egy csordásfarkas is. Bercel itt sem örvend nagy népszerűségnek, és rendre a jelentéktelenebb ügyeket kapja: történetünk kezdetén például a Margit híd tövében csövező, ámde eltűnt troll nyomára kellene rábukkannia. Az ügyről azonban hamarosan kiderül, hogy egészen magas, felsőházi körökbe vezet, és a hadnagynak egy átgondolatlan húzásával sikerül az egész országot lázba hoznia lényegében pár óra alatt – ami az okostelefonok és az internet korában nem meglepő.

S ha ez nem lenne elég, a francia Police Nationale egy tisztjét is a nyakába sózzák megfigyelőnek. A magyar származású Hanga Kriszta szépasszony, és nem kis bűbájjal bír. Tóth Bercel joggal érezheti magát kényelmetlenül, amikor az exneje és tizenötéves lánya is belekeveredik az ügybe… amelybe újfent könnyen belebukhat.

Szélesi Sándor mágikus krimije a magyar népmesei hagyományokra épít, ezzel együtt modern, humoros és végtelenül könnyed.

Hirdetés