ViraMors P értékelése


ViraMors P>!
Jim Butcher: Jim Butcher's The Dresden Files – Welcome to the Jungle

I’m not the first to call Chicagoa jungle.

Ha valaki olvasott már legalább egy kötetnyi Dresden-aktákat, akkor ez a történet semmi újat nem fog mondani. Persze, tartalmaz minden kötelező elemet, úgy, mint:
– alapinfók Harryről spoiler
– szokatlan gyilkosság* spoiler
– hataloméhes negatív karakter
– Bob, Murphy, Mister, mint mellékkarakterek
– még néhány hulla, egy eléggé kiszámítható nyomozás
Szóval összességében egynek elmegy, de azt eléggé fájlalom, hogy az egyetlen újdonságot egy, az olvasó számár eddig ismeretlen faj jelenti és kész. Ráadásul ahhoz képest, hogy a Storm Front előzménye, egy képkocka erejéig sem bukkan föl Morgan, akiről pedig tudjuk, hogy ebben az időszakban Harry nyakában lihegett, és hajlamos volt megjelenni, ha két mágikus szalmaszálat keresztbe tett…

Ha plusz infóra, újdonságra vágytok a sorozattal kapcsolatban, akkor az előszót és a kötet végén a vázlatok melletti jegyzeteket olvassátok, mert abból viszont kiderül egy-két apróság. Első sorban nem a világról vagy a történetről, hanem a keletkezésről és Butcher ihletforrásairól. Nem egyszer tettem megjegyzést arra, hogy Harry rendelkezik bizonyos szuperhős tulajdonsággal. Pl. rendszeresen megmenti a világot, ha a földre kerül, valahogy mindig föláll, hajlamos kb mindent túlélni stb… Ezek után cseppet sem lepett meg, hogy Butcher tinédzserként nagy képregényes volt, a szuperhős népség erősen hatotta mesélőkéjére és saját bevallása szerint Harry karakterének egyik komoly ihletője egy bizonyos Peter Parker volt.

*Mondjuk, függetlenül attól, hogy sok krimit olvasok, az én világomban bármilyen gyilkosság szokatlan lenne :D

Grafika
Nagyon próbálok megbarátkozni Ardian Syaf stílusával, de nagyon nem megy. Ha szorosan vesszük, amit rajzolt, az passzol a különböző személyleírásokhoz, de az esetek legalább felében nem esik jól ránézni a karakterekre. Az arcok sokszor puffadtnak hatnak, Harry, aki elvileg itt huszonvalahány éves, de 25-nél semmiképp se több, nem egyszer alkoholgondokkal küzdő késő-harmincasnak hat és a karakterek szeme nem egyszer olyan, mintha fönnakadt volna, pedig éppen semmi okuk rá. Ebben Murphy vitte a prímet. Ezeket a karakterek jobban el tudtam volna képzelni egy klasszikus (nem fantasy) noir-hoz, kiégett koranegyvenes főszereplővel. Egyébként a hátterek hatásosak, a szörnyek jól néznek ki, a színhasználat kifejezetten tetszetős, és a lendületesebb mozdulatok dinamikáját jellemzően elég jól hozta, kár, hogy ezek nem ellensúlyozzák a szereplőket.

Összességében a legjobb indulattal is csak azt tudom mondani, hogy korrekt volt. Nem több, de legalább nem is kevesebb. És legalább túl sok pénzt sem adtam érte :D Négy kötet Dresden-aktákkal a hátam mögött nekem ez kevés volt. Arról viszont nem vagyok meggyőződve, hogy a könyvek nélkül teljesen érthető lenne.


Jim Butcher: Jim Butcher's The Dresden Files – Welcome to the Jungle

Jim Butcher: Jim Butcher's The Dresden Files – Welcome to the Jungle

When the supernatural world spins out of control, when the police can’t handle what goes bump in the night, when monsters come screaming out of nightmares and into the mean streets, there’s just one man to call: Harry Dresden, the only professional wizard in the Chicago phone book. A police consultant and private investigator, Dresden has to walk the dangerous line between the world of night and the light of day.

Now Harry Dresden is investigating a brutal mauling at the Lincoln Park Zoo that has left a security guard dead and many questions unanswered. As an investigator of the supernatural, he senses that there’s more to this case than a simple animal attack, and as Dresden searches for clues to figure out who is really behind the crime, he finds himself next on the victim list, and being hunted by creatures that won’t leave much more than a stain if they catch him.

Written exclusively for comics by Jim Butcher, The Dresden Files: Welcome to the Jungle is a brand-new story that’s sure to enchant readers with a blend of gripping mystery and fantastic adventure.