szadrienn P értékelése


szadrienn P>!
Moskát Anita: Horgonyhely

Döbbenetes szimbólumrendszer a béklyókról, amik gúzsba kötnek, és olyan helyhez horgonyoznak, ahonnan nincs szabadulás. A szabadságvágy persze megvan, de görcsbe rándul a gyomor, vérzik az íny és az orr, ha bárki is messzebbre merne távolodni tőle, mint az előírt kétezer-négyszázhetven lépés távolság. A könyv valamennyi szereplője a korlátozástól, a súlyosan húsba vágó bilincsektől szenved, legyen az földrajzi behatároltság, alárendelt nemi vagy társadalmi szerep, esetleg egy párkapcsolat, ami már beteljesítette célját, és most fojtóan köréjük tekeredik. A determináltság szinte fizikai fájdalmat okoz, és mindenki a saját eszközeivel küzd, hogy tágítsa határait.
A kulcsmotívum, a varázslat és a szabadulás forrása pedig a termékenység, ami félelmetesen erős hívószó volt már az ősi civilizációkban is, és összeköti a megbűvölt, dús anyaföldet és a szülésre képes asszonyi testet. Az a tény, hogy ebben a társadalomban termékenységük folytán a várandós nők az elnyomók és a férfiak az elnyomottak, az én olvasatomban azt is jelenti, hogy lám, az emberi természet ilyen, és ne gondoljuk, hogy létezik olyan gyengének vagy esendőnek tartott csoport, ami ne lenne képes kiereszteni oroszlánkörmeit, ha a hatalom közelébe engedik. Ebben a játszmában azonban mindkét fél vesztes, hiszen a nemiség, a gyermeknemzés csupán a szabadságért, mozgástérért, hatalmi pozícióért folytatott küzdelem eszközévé silányodik, és a férfi-nő, szülő-gyerek kapcsolatokból kiveszik minden meghittség és öröm.
Miközben szorongva próbáljuk megismerni egy rideg, kegyetlen világ szabályrendszerét, érzékeinket elbűvölik a csodás északi tájakra emlékeztető kulisszák. Keskeny fjordok, füstszínű víz, havas, csipkézett hegyek, susogó fenyvesek, rönkházak, és mindenütt a föld, a humusz és a burjánzó vegetáció harsogó illata, és bármennyire is ódzkodunk tőle, tudatunkba előbb-utóbb bekúsznak a soha nem tapasztalt, de hihetetlenül érzékletesen ábrázolt ízek is, a talaj és az iszap bizarr zamata.
Ami ezt a regényt számomra mindenképpen kiemelkedővé teszi, az a szuggesztivitás. Világa annyira intenzív és átütő erejű, hogy nem is csodálkozom rajta, hogy beszivárog az olvasók álmaiba.
Kiválóan sikerült az időtlen jelképek – a termékenység, mint erő, a föld, mint mindenható őselem – beemelése egy ízig-vérig modern fantasy-ba. Egy eredeti ötlet szédítően kreatív és fantáziadús megvalósítását ismerhettem meg, jöhet az Irha és bőr, a szerző legújabb kötete.

5 hozzászólás

Moskát Anita: Horgonyhely

Moskát Anita: Horgonyhely

Egy birodalomban, ahol a föld oda köti az embert, ahová megszületett, csak azoknak van reménye a vándorlásra, a kereskedelemre és a hatalomra, akik várandósak. Ebben a nők uralta, különös mágiával átitatott világrendben három rendkívüli személy keresi a kitörés lehetőségét.
A könyvtárhajójához kötött Vazil titokban az egyenjogúság eszméjét hirdeti és a nők vándorlásának okait kutatja, hogy egy napon mindenki szabad lehessen. Lánya, Helga azonban szabadulna a hajótól, ahová születése óta kötődik, ezt pedig csak egyféleképpen teheti meg: ha teherbe esik, minél előbb. Lars a föld férfiak számára tiltott mágiáját űzi, ami által különleges hatalomra tesz szert – ez pedig az egész világukat felforgathatja.
Moskát Anita merész témát feszegető, lenyűgöző regénye felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára.