SteelCurtain értékelése


>!
SteelCurtain
Jo Nesbø: Nemeszisz

A korábbiaknál mintha többször kaptam volna a jó Jo Nesbøt logikátlanságon. De juszt se fogok fanyalogni, mert a norvég grafomán rém ravasz módon változtatott receptjén: változatlan izgalom, csökkenő logika, növekvő humor. Politikusok például tanulhatnának tőle egy kis konyhaművészetet, mert amit ők általában előadnak, abban nincs sem logika, sem izgalom, humor meg főként nincs. Nem csoda, hogy közepes képességű krimiírók is lekörözik őket, nemhogy Nesbø. Harry Hole mára már egyébként is olyan önálló márkanévvé nemesült, amivel felcímkézve még hosszú ideig el lehetne adni bármilyen vackot. Tévedés ne essék, ez a könyv nem ebbe a kategóriába tartozik, pusztán az orrom alatt dörmögöm itt, hogy több humor, kevesebb logika. De a humort én egyébként is végtelen mennyiségben képes vagyok fogyasztani. Az egyetlen igazán fájó pont nekem a következő mondatból adódott:
„Josef mesélte, hogy Magyarországon egy cigány robbantómester családja a megmaradt dinamitot a koporsóba dugta, és a levegőbe röpítették az egész krematóriumot.”
Még mielőtt valaki a cigány robbantómestert kifogásolná, elárulom, hogy 1989-90ben ipari robbantási munkákon dolgoztam, s az egyik nagyobb munkánkban a hadsereg két műszaki tiszthelyettese segített be. Az egyik őrmester egy huszas éveiben járó cigány fiú volt. Ennyit a cigány robbantómesterről. Amin valójában elhűltem, hogy Nesbø milyen lazának képzeli a magyar szabályokat a robbanóanyagokra vonatkozóan. Én viszont biztosíthatok róla mindenkit, hogy az erre vonatkozó szabályok máig sem puhultak fel annyira, hogy ez megtörténhessen. Sőt, szerintem sehol Európában nem történhetne ez. A cigány szokások ábrázolásával is szkeptikus vagyok, bár erre vonatkozóan semmi konkrétumot nem tudok felhozni. Noha gyerekkorom óta számtalan cigány barátom van, ezen a téren ők sem tudtak nekem érdemben segíteni, mert mi mindannyian egy olyan szerencsés város szülöttei vagyunk, ahol sohasem alakult ki egy gettó, minek folyományaként valamennyien sikeresen asszimilálódtak . De ez nem Nesbø érdeme!
A regényért viszont őt illeti a köszönet.


Jo Nesbø: Nemeszisz

Jo Nesbø: Nemeszisz

A biztonsági kamera rögzíti a bankba belépő alakot, aki a pénztároshoz siet, s azonnal pisztolyt szegez rá. A nő huszonöt másodpercet kap, hogy átadja a pénzt. Időben át is adja, ám támadója hidegvérrel lelövi. A Vörösbegy című regényből már ismert Harry Hole nyomozó kapja meg az ügyet, amelyhez azonban váratlanul egy másik is társul. Miközben barátnője Moszkvában tartózkodik, Harry összejön egy régi szerelmével. Nála vacsorázik, ám reggel már a saját lakásában ébred, s az eltelt húsz órából semmire nem emlékszik. Ez pedig több, mint kellemetlen, mivel a nőt ugyanazon a reggelen agyonlőve találják az ágyában. A kíméletlen erőszakkal végrehajtott bankrablások folytatódnak, Harry pedig fenyegető e-maileket kap. Valaki gyilkost akar kreálni belőle…
Minden benne van, ami egy krimitől elvárható: hamis nyomok, váratlan fordulatok, összetett cselekmény. Mindannyiszor, amikor már úgy hiszed nyomon vagy, Nesbo, a norvég krimikirály gondoskodik valami váratlanról.

Hirdetés