Kuszma P értékelése


>!
Kuszma P
Ina Valcsanova: A Krach sziget

Van ez a varázslat az irodalomban. Hogy adott egy vállaltan fiktív világ, benne vállaltan fiktív szereplőkkel, és mégis: ezeknek a fiktív szereplőknek a problémái fontosabbnak tűnnek, mint a mi nagyon is húsba vágó gondjaink. A teremtett világ (jó esetben átmenetileg) átveszi a valóság helyét, mert erősebbnek bizonyul nála. Az író, aki ezt el tudja végezni, bármilyen zsánerben alkosson is, zseni. No most Valcsanova (jegyezzük meg biztatóan: még) nem ilyen író.

Két női elbeszélőnk van. Az egyik azon dolgozik, hogy tökéletesen harmonikus feng shuiba rendezze az életét. A másik meg elmegy Krk szigetére lazulni egyet. Kettejük élete összekapcsolódik – noha véleményem szerint nem túl organikusan. Nem mondom, időnként élveztem a szerző (ön?)iróniáját, és egyszer-egyszer mintha elkapott volna a lelkesedés, elkezdett érdekelni, hogy ugyan most mi lesz. De aztán ez elmúlt, és unatkozni kezdtem. Mindazonáltal haszna volt a kötetnek: megtudtam, hogy nem csak a nyugat-európaiak képesek jó sokat vekengeni marginális kérdéseken, hanem a bolgárok is. Ez, vegyük olybá, a nyugati értékek győzelmét bizonyítja a Balkán brutalitása fölött. Kár, hogy ennek a jövőbe mutató érzésnek az ábrázolásához az írónak csak a lendülete volt meg, de a mélység és finomság hiányzott. Mert ezek nélkül ez az egész könyv – attól félek – tényleg csak vekengés.


Ina Valcsanova: A Krach sziget

Ina Valcsanova: A Krach sziget

Aszja, hogy egy kicsit elbújjon a hétköznapok és a családi ügyek megpróbáltatásai elől, hosszú nyaralásra indul, remélve, hogy egy adriai szigeten remetéskedve újra megtalálja önmagát. Ez azonban korántsem megy annyira zökkenőmentesen, mint ahogyan azt hitte, főleg a nyaraló tulajdonosa, a volt férje és annak új felesége társaságában. Mindeközben az egyik kolléganője, különös megszállottságtól hajtva, a csillagok járását figyelve követi Aszja sorsát, és felfedezi, hogy hatalmas katasztrófa közeleg – és mindent megtesz azért, hogy ezt valahogy megakadályozza. A bolgár írónő regénye e két nő párhuzamos, a végtelenben találkozó, mégis szorosan összefonódó történetét meséli el, rendkívül szórakoztató stílusban, maró öniróniával.

Hirdetés