csartak P értékelése


csartak P>!
Sam J. Miller: Orkaváros

Ebben a történetben nagyon sok a jó ötlet, hiszen már ott van a helyszín, az emberiség egyik utolsó mentsvára, Qaanaaq, az Északi-sark körüli lebegő város. Érdekes elképzelésű, (rajzra kívánkozik) nyolcágú küllős csillag, központjában a Kerékagy, ami egy mélytengeri geotermikus nyílás fölé épült. Igazi kis társadalom, különböző társadalmi helyzetű embercsoportok lakják, így van, ahol égbe törnek az épületek, máshol viszont konténerekben húzódnak meg a menekültek.
Ide érkezik meg gyilkos orkájával egy titokzatos asszony, az utolsó nanokapcsosok egyike, aki gondolat útján tudja irányítani a hozzá kapcsolódó állatot. Ennek az asszonynak régi története van, nagy súlyt cipel magával, ami érinti a regényben szereplő többi szereplőt is.
A karakterek változatosak, így különböző szemszögekből ismerkedünk meg a várossal, ahogy a küllők között kalandozunk, ragyogás és nyomor váltakozik. Remény és lemondás, feltörekvés és becsvágy, elveszett emlékek kutatása, miértek keresése. Hidegbe bekúszó sötétség, nyomorúságos fekhelyek, ugyanakkor technológia csúcsát képviselő mesterséges intelligenciák, programok amik a várost irányítják.
Viszont ebben az erőteljes hangulatteremtésben mintha elveszne a történet, az erős nyitány után úgy érzem, toporognánk, minden szereplőnek a kis világában, fájdalmában, életében. Valamiért egyik szereplő sem kerül közel hozzám, talán mert mindenki erős, öntörvényű, nem igényel szimpátiát. Szóval nem kapott el az áramlat, mert igazából az nincs is. Csak külső szemlélőként egyik emberről a másikra haladunk.
Így amikor a szálak összeérnek, a hirtelen összeállt kötelékek olyan törékenyek, megfoghatatlanok lesznek. A befejezés rengeteg kérdőjelet vet fel, nem érzek katarzist vagy ilyesmit, szerintem gyengére sikerült.
A négy csillag a világépítésre és a fantáziára mindenképpen jár, emiatt emlékezetes olvasmány marad.

>!
GABO, Budapest, 2019
360 oldal · ISBN: 9789634068266 · Fordította: Kemenes Iván
2 hozzászólás

Sam J. Miller: Orkaváros

Sam J. Miller: Orkaváros

A klímaháborúk után egy úszó várost építenek az Északi-sarkkörön, geotermikus fűtéssel és fenntartható energiával: a hely valóságos építészi és társadalommérnöki csoda, egyúttal túlzsúfolt tér, ahol kíméletlen küzdelem folyik az életben maradásért. A város egy idő után a bűn és korrupció melegágya lesz, a vagyonosok és nincstelenek közötti szakadék egyre jobban mélyül, és egy „omlás” néven ismert járvány tizedeli a népességet.

Miután rejtélyes látogató érkezik a városba – egy nő, akinek a csónakját egy gyilkos bálna vontatja és egy jegesmedve kíséri –, gyorsan elterjed a híre. Az „orkabűvölő” néven emlegetett idegen szép lassan összehoz négy embert, hogy korábban nem látott ellenállást valósítson meg. Miközben ezek a peremre szorult alakok összeállnak, hogy megmentsék városukat a biztos pusztulástól, sokkoló igazságokat tudnak meg magukról.

Sam J. Miller izgalmas új hang a sci-fiben: a novelláival hamar befutott szerző Orkaváros című regénye nagyon aktuális történetet mesél egy hátborzongatóan ismerős közeljövőről, a szervezett bűnözésről, a klímaváltozás következményeiről és az összetartás erejéről.