ViveEe P értékelése


>!
ViveEe P
Katherine Arden: A medve és a csalogány

Kicsit nehezen rázódtam bele a történetbe, borzasztó lassan folydogált. Szerintem ezekhez a típusú könyvekhez hangulat kell, hogy élvezd a jeges vadon fogvacogtató történeteit.
Számomra nagyon hasonló volt a hangulata, és nagyjából a cselekmény egyes elemei is az Ezüstfonáshoz. Nem ajánlom a kettő rövid időn belüli olvasását. Viszont ez a történet jobban tetszett.
A kereszténység terjedésekori orosz birodalomban vagyunk, egy kis északi faluban, ahol még a mesék, a mítoszok lényei vannak az emberek tudatában, nekik áldoznak.
De aztán odakerül egy „szentember”, aki által az emberek kezdenek elfordulni a régi hittől, és kezd minden nagyon rosszra fordulni. Egy nagy erejű ellenség kezdi ledobni láncait.
Vászja látja ezeket a védőszellemeket, lényeket, de nem egyedül ő. Érdekes, hogy ki démonnak, ki „szentnek” látja őket. Viszont elég jól megismerjük ennek a folklórnak a lényeit.
Vászja, és családja kedvelhető, főleg Dunját szerettem meg, bár számomra mindenki a kor egy-egy típusát testesítette meg, inkább volt szerepük, mint személyiségük. Vászja, a különleges, nem túl szép, de annál szabadlelkűbb főszereplő, aki szeretne jót cselekedni, de a körülötte lévők máshogy látják őt, és a cselekedeteit, és próbálják ráerőltetni a lányoktól elvárt viselkedést.
Legnagyobb sajnálatomra Morozko nem szerepelt túl sokat, de amikor igen, szerintem rendkívül megnyerő volt a karaktere.
A vége felé, amikor már jobban felpörögtek az események, már sokkal jobban tetszett, nem bántam meg, hogy végigolvastam.
A végével is teljesen elégedett vagyok. Érezhető, hogy van folytatása a történetnek, de ha így lenne vége az egésznek se lennék csalódott.

2 hozzászólás

Katherine Arden: A medve és a csalogány

Katherine Arden: A medve és a csalogány

Gyilkos szél fúj a vad orosz vidéken, messze északon; nagyon rég nem volt ilyen fogcsikorgató hideg. A fák között suttogások, léptek zaja hallatszik. A medve ébredezik, egyre erősebb, és ha eltépi köteleit, talán senki sem állíthatja meg többé.

Vaszilisza zöld szemű, vadóc kislány, aki egy faház kemencéjének melegénél dadája régi időkről szóló meséire alszik el. Napközben lovagol, fára mászik, az erdőket járja; ott érzi igazán otthon magát, az állatok és növények között. De Vászja nem fiú, az a sorsa, hogy nővé érve gyermekeket szüljön és ellássa urát. A kislány már egészen fiatal kora óta tudja, hogy neki nem ezt írták meg, édesanyja nem ezért hozta a világra, mielőtt belehalt volna a szülésbe. Életével együtt különleges tudást adott a kislánynak, olyat, amely megváltoztathatja egész népe sorsát.

Katherine Arden első regénye az orosz mítoszok és népmesék varázslatos világába viszi az olvasót, ahol a csodák mindennaposak, a démonok és manók jelenléte megszokott, ahol ember és természet olyan összhangban élhet együtt, ahogy csak a legendákban lehetséges.

„Ragyogó, sötét és varázslatos tündérmese, de nem csak azoknak, akik szeretik a meséket.”
Library Journal

Hirdetés