lilla_csanyi értékelése


>!
lilla_csanyi
Moskát Anita: Irha és bőr

Ha esetleg eddig bárki kételkedett volna abban, hogy Moskát Anitára oda kell figyelni, akkor ezután a regény után garantáltan elmúlik az érzés.
Moskát Anita ugyanis minden egyes művével letörölhetetlenül beírja magát a magyar fantasy történelmébe.
Ismét három karakter szemén át figyelhetjük a világot, de minden kegyetlenség ellenére ezek a karakterek sokkal szerethetőbbek, mint a Horgonyhely főhősei, ezáltal én kevésbé éreztem sötétnek a hangulatát, körülmények ide vagy oda.
A három nézőpont ráadásul ezúttal még profibban megkomponált, mint az előző regényben. Nem csak három különböző álláspontot ismerhetünk meg, van egy ennél mélyebb olvasata is:
Pilar a gyermeki, Kirill a kamasz, August pedig a felnőttek lelki fejlődéstörténetét mutatja be. Ennek megfelelően mindhármukat van bőven miért utálni, és van miért szeretni is. Pilar kíváncsi, naiv, de rettentően könnyű kihasználni.
Kirill úgy érzi, hogy senki nem érti meg, keresi a helyét a világban, és tele van elfojtott dühvel vélt vagy valós sérelmei okán.
August nemes célért küzd, de rettentően manipulatív és önző, ráadásul állandóan menekül a problémák elől.
Ki kell emelnem még a Feketebárány karakterét, aki a tökéletes példája annak, hogy mennyire eltorzíthat valakit a fanatizmus.
A társadalomkritikai rész ismét professzionálisan simul a történetbe: nem bántó, nem tolakodó, mindent bemutat pro és kontra, és nem ítélkezik. Mégis ott van, és akaratlanul is elgondolkodtat.
A cselekmény pedig a már az Anitától megszokott körömlerágós, tele izgalmakkal és felfedezésre váró rejtélyekkel, egy olyan világban, amiről még kétszer ennyit is szívesen olvastam volna.
Ami miatt szomorú vagyok, de úgy igazán, az az, hogy most megint éveket lehet várni egy új Moskát Anita regényre. Akárhogy is próbáltam elnyújtani az élményt, nem bírtam 5 napnál tovább ki. XD
Egy dolog minden esetre biztos: nem véletlenül ez volt a Könyvfesztivál legjobban várt megjelenése.


Moskát Anita: Irha és bőr

Moskát Anita: Irha és bőr

Alig két évtizede állatok milliói bábozódtak be világszerte, hogy aztán félig emberré alakulva bújjanak elő. Az emberiségnek hozzá kellett szoknia, hogy többé nem a Homo sapiens az egyetlen értelmes faj, és hogy a teremtés újabb hullámai megállíthatatlanok. A fajzatok élethez való joga azóta is heves viták tárgya, és amikor Magyarországon népszavazásra kerül a kérdés, hogy az itt élő, gettókba zárt és bérmunkásként dolgoztatott fajzatokat törvényileg embereknek tekintsék-e, a fal mindkét oldalán kiélesedik a helyzet.
August, a Nemzetközi Fajzatügyi Szervezet kampánymenedzsere minden eszközt megragad, hogy a közvéleményt a fajzatok oldalára állítsa, de hamarosan ő kerül kínos vizsgálódások kereszttüzébe. Pilar, a világtól elzártan, televízió előtt felnőtt borz minden állatnak segítene, ám barátait és feladatát is rosszul választja meg. Kirill, az őzfajzat blogger a fajzatok történeteit írja meg, hogy hangot adjon az elnyomottaknak, a gettó mélyén pedig mindent elsöprő sztorira bukkan.
Moskát Anita, a Horgonyhely szerzője harmadik regényében brutálisan eredeti és kíméletlen világot tár elénk, amelyben szervesen összeolvad az állat és az ember. Ez a történet garantáltan sokáig velünk marad: bekúszik a bőrünk – vagy irhánk – alá.

Hirdetés