Nevox értékelése


>!
Nevox
Andrzej Sapkowski: Fecske-torony

Ez a kötet sem okozott csalódást, holott ez egyértelműen Ciri története volt, Geralt itt szinte mellékszereplővé vált, társaságával együtt. Ez persze indokolt volt, hiszen legfőbb ideje volt megtudni mindent amit lehet az Ősi Vér Gyermekéről, aki elhozza a világvégét, vagy megváltását. A regény szerkezete parádés, több nézőpont karakter emlékezik vissza az adott eseményekre, hozzáteszi a saját gondolatait és ez olyannyira így van, hogy fejezeten belül is vált Sapkowski. Az idősíkok gyakran oldalakon belül is váltakoznak és mégsem lesz érthetetlen, vagy bonyolult, hanem megsüvegelendő virtuozitás. Ez a tehcnika egyébként sokkal hangulatosabbá teszi a világot, regényesebbé teszi a történetet.
Geralt és társaságáról szerintem bármennyi könyvet el tudnék olvasni, annyira jól működik közöttüka csapatdinamika, és megesik, hogy a legjózanabbnak a vámpír bizonyul közülük. Többet kapunk Ciri hátteréből és jellemfejlődéséből, végeredményesen felnőtt a kis vajáklány, szembenéz örökségével, erejével, de mégsem csinál az író belőle egy túltápolt, megközelíthetetlen istenlényt, nagyon is együtt lehet érezni vele. Nekem személy szerint Bonhart karaktere tetszett a legjobban, igazi szadista, hidegvérű gyilkos, mégis van mélysége és elhisszük róla, hogy vele egész egyszerűen nem jó szembekerülni, ahogy a kissé inhumánná vált Vingefortz-al sem. Minden lényeges erő Cirit keresi, és a politikai machinációk itt is folytatódnak.
Nrm tudom milyen érzés lehet úgy olvasni a Vaják sorozatot, hogy előtte nem játszottam a Witcher-el, mivel legalább 200 órát beletoltam a játékba, így mindig előttem van az adott szereplő, helyszín, és a cselekményszál kimenetelére is van tippem. Még ugyan hátravan két könyv, de lenyűgöző fantasy széria, ami úgy tud időtlenné válni, hogy érezni rajta a második kiadású AD&D világ nyomait és a közép-kelet európai történelmet.


Andrzej Sapkowski: Fecske-torony

Andrzej Sapkowski: Fecske-torony

Mit ér az élet a Sors rendelte védelmező és tanító nélkül? Mit ér anélkül, aki mellett biztonságban érzi magát az ember… még saját magától is? És mit ér az élet társak nélkül? Mit kell tenni, ha hidegvérrel megölték mindüket? Hová kell menni, kihez kell fordulni?
Miközben Ciri, az elveszett Meglepetés Gyermek majdnem halálos sérüléseiből épül fel egy elhagyatott mocsárban élő vénember segítségével, ilyen kérdésekre kell választ találnia. Úgy hiszi, Geralt és Yennefer is halott, és egyedül kell megállnia a lábán.
Közben Geralt és Yennefer is a lányt keresi a maga módján, de hogy a Sors tartogat-e még nekik közös utat, azt csak a holnap tudhatja.
Andrzej Sapkowski magyarul megjelent hatodik kötete folytatja a megkezdett történetet a szokásos sötét ábrázolással, humorral, néhol tükröt tartva a mi világunknak – és ezúttal sem marad el sem az izgalmas akció, sem a lélekre ható dráma.

Hirdetés