Szilárd_Berke I értékelése


>!
Szilárd_Berke I
N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

A szerző jól ír, tehetséges, ez megkérdőjelezhetetlen. Stilisztikailag és dramaturgia szempontjából alkalmaz-e újszerű megoldásokat? Igen. És ez jó(?). Persze tud ilyet sok mindenki más is (pl. Sapkowski, Simmons: játszadozni az idővonallal, vagy leíró beszédmódot, narrációt váltani), de már náluk sem tetszett ez feltétlenül. Lehet-e azonosulni a szereplőkkel? Mindenképp… bár nekem nem sikerült. Érdekel ugyan, mi fog történni a világgal, de jobban megfogott a kötet utolsó ötödében pár „mellékes” karakter, mint maguk a főszereplők… A legtöbb kraftot szerintem maga a világ rejti, abból még simán ki lehet hozni lenyűgöző alakításokat (emiatt vélhetően belekezdek a folytatásba is, de nem azonnal). Azt, hogy a kötet alaphangja komor, alapvetően kifejezetten nyomasztó, és akadnak benne „keményebb” jelenetek, amelyek megviselik vagy megdöbbentik az olvasót, nem lehet újdonság annak, aki olvasott anno Ravenloft regényeket, esetleg P.J. Farmert, netán újabban kezei közé került Richard Morgan, Andrus Kiviraakh, Holdstock, Lawrence, VanderMeer, Scott Hawkins. Egyszóval nem estem hanyatt a kötettől, de el tudom fogadni, mások miért tartják kiemelkedőnek. Amúgy az alapsztori tényleg elviszi a hátán, de arról meg sokan írtak sokat előttem, szóval nem bocsátkoznék ismétlésekbe.


N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

Három szörnyű dolog történik egyetlen nap leforgása alatt. A szürke kisvárosi életet élő Essun arra tér haza, hogy férje brutális módon végzett a kisfiukkal, majd elmenekült és erőszakkal magával vitte a lányukat. Eközben a hatalmas Sanza ― az egész világot befolyásoló birodalom, aminek találmányai évezredek óta a civilizáció alapjait képezik ― összedől, mert teljes lakossága egy őrült bosszújának áldozatául esik. S végül, a Rezdületlenként ismert kontinens szívében egy óriási, vöröslő repedés keletkezik, és az általa kiokádott hamu elsötétíti az eget. Egyesek szerint évekre. Mások szerint évszázadokra.
Ebben a haldokló és halálos világban Essun mindent meg fog tenni, hogy megmentse a lányát, és bosszút álljon a férjén. Az utolsó tartalékaiból tengődő, napfény, ivóvíz és művelhető termőföld nélkül maradt Rezdületlenben pedig kitörni készül a háború. Egy végső, nagy leszámolás a nemzetek közt, amit nem a hatalomért vagy a földért vívnak majd, hanem a túléléshez szükséges alapvető forrásokért. Essunt viszont nem érdekli, hogy az ismert világ összeomlik körülötte: ő maga fogja puszta kézzel elpusztítani, ha ezt kell tennie a lánya megmentéséért.

N. K. Jemisin az utóbbi években hívta fel magára a figyelmet az epikus fantasy olvasók körében különleges világaival és szereplőivel. Kegyelmet nem ismerő történetmesélésével pedig a műfaj rettenhetetlen férfi szerzőit is nem egyszer megszégyenítette. Az ötödik évszak című regénye az eddigi legjobb műve: gyilkosság, árulás és feltépett sebek egy olyan lélegzetelállítóan idegen, de mégis ismerős világban, ahol fegyverként lehet használni a föld erejét, és ahol a halál mindenkit utolér.

Hirdetés