Írhatnám_Polgár értékelése


>!
Írhatnám_Polgár
Háy János: Kik vagytok ti?

Háy János: Kik vagytok ti? Kötelező magyar irodalom – Újraélesztő könyv

Olyan, mintha egy buszmegállóban rendeztek volna be egy pantheont, ahol Arany, Ady, Kosztolányi és a többiek a tavalyi lézerdiszkó és a jövő heti Akela-koncert szakadozott plakátjai közül mállanak elő, és a haverod két busz közt sztorizgat róluk. A haverod persze ismeri mindet, és te tátott szájjal hallgatod, ismerősek és tökéletlenek, mint te, ők a hazád, mondja Háy, és igen, otthon vagy bennük, nem úgy, mint abban a másikban, ahol tananyaggá változtak, érettségi tétellé merevedtek, kanonizálódtak, szoborba fagytak.


Háy János: Kik vagytok ti?

Háy János: Kik vagytok ti?

"Irodalomtörténet? Az is. Izgalmas oknyomozás, hogy valójában kik voltak ezek a valahai alkotók? Az is. Életútfeltárás, életműelemzés? Az is. Kor- és kórrajz? Az is. De legfőképp igazi Háy-próza. Tele humorral, gondolattal, a valahai életművek teljesen újszerű megközelítésével. Olyan könnyedén lép át más korok világába, olyan természetesen beszél a valahai alkotókról, hogy észre se vesszük, hány év választ el tőlük, s lelkesen vetjük bele magunkat ebbe a világba, aminek hősei a tankönyvekből jól ismert, sokszor unalmasnak vagy épp érdektelennek tartott alakok.

„Író vagyok, nem akartam más írókat szobornak látni, nem akartam szobrok közt élni. Ki akartam szabadítani őket ebből a fogságból, mert a vaspáncél csak a középkori lovagoknak áll jól, az íróknak nem. Azt akartam, hogy legyenek újra érinthetők, közvetlenek és megszólíthatók. Hogy olyanok legyenek, mint a barátaink, a rokonaink, az osztálytársaink. Hogy embernek látszódjanak, nagyszerűeknek és esendőeknek, olyanoknak, akikre lehet haragudni, és olyanoknak, akiket lehet szeretni. Hogy minden olvasó érezze, ők még mindig hozzánk beszélnek, és rólunk beszélnek, a mi sorsunkhoz szólnak hozzá. Elevenséget akartam, mert az irodalom nem múzeumi tárgy. Ott van az életünkben, ha akarjuk, hogy ott legyen." (Háy János)

A Kik vagytok ti? mint írói vállalkozás is példátlan. Hatalmas mű, óriási, sokéves munka. S az eredmény egy olyan könyv, ami Szerb Antal óta először mer újszerűen és jól olvasható stílusban a magyar irodalom alkotóihoz nyúlni."

Hirdetés