berto49 értékelése


>!
berto49
Graham Greene: Utazások nagynénémmel

Maga a regény is megérdemelné az öt csillagot (szőrös szívvel: négy és fél), de Székhelyi József előadásában még a maximálisan adható ötnél is jóval több. Hatalmas veszteség érte a színész társadalmat, hogy 2018-ban eltávozott ez a kiváló Művész, aki csak a hangjával is karakterek sokaságát képes volt megjeleníteni, élővé tenni. A regény felolvasásával előttem megjelent Henry, a dáliáit gondozó ex bankigazgató, Augusta „néni” a meglehetősen frivol és mondén életet élő, egy percig sem unatkozó 75 éves hölgy (akinek a hangja kisértetiesen hasonlított egy ismerős, sajnos azóta meghalt távoli rokonom hangjához), a híres költő nevét „bitorló” fekete óriás, meg a regény számos különös mellékszereplője. Nem a térdcsapkodós humor dominál az írásban, hanem az igazi angolos, kissé szarkasztikus irónia, amely azonban szinte minden részletben jelen van. Fordulatos cselekmény, közeli és távoli, egzotikus utazások során Brightonból eljutunk Paraguayig, titkok derülnek ki és az olvasó/hallgató izgatottan várja a következő fejezetek történéseit. Mennyire igaz a Moly.hu hozzászólásaiban gyakran olvasható megállapítás, hogy érdemes a könyveket néhány évtized múlva újra kézbe venni. A magam példája is ezt igazolja. Igazi könyvmoly koromban – jó 50-55 évvel ezelőtt – már olvastam ezt a könyvet, nem volt rám különösebb hatással. Most pedig úgy gondolom, hogy az év legjobbjai közé tartozik. Igaz, hogy akkor még nem volt se hangoskönyv, és Székhelyi is csak reménykedhetett benne, hogy ilyen zseniális előadó lesz. Nem tudhatom, hogy a kötet fordítója, Ungvári Tamás önszántából, vagy a kiadó felkérésére fordította le ezt remek könyvet, de mindenképpen hálásak lehetünk érte.

>!
Titis, 2012
ISBN: 9786155157097 · Fordította: Ungvári Tamás · Felolvasta: Székhelyi József

Graham Greene: Utazások nagynénémmel

Graham Greene: Utazások nagynénémmel

Groteszk helyzettel indul a regény: Henry Pulling bankigazgató friss nyugdíjas, amikor anyja halála után felbukkan hetvenöt éves nagynénje és gyanús fekete szeretője, megjelenik a rendőrség és kiderül, hogy feltehetően kábítószert rejtett a hamvakat tartalmazó urna. Az agglegény kiegyensúlyozott kispolgári élete határozott fordulatot vesz, amikor az élvezettel sztorizgató Augusta néni az Orient Expressz isztambuli útjára invitálja. Rejtélyes figurákkal találkoznak, és lehull a lepel a fifikás nagyvilági nő utazásairól, amik egy nagyszabású csempészet láncszemei. Útjaik és a családi titkok feltárása után Henrynek már nem nyújt örömöt a romantikus álmodozás, így lelkesen száll hajóra nagynénje hívására, akit Paraguayban talál meg régi szerelme oldalán.
Greene bestsellerének eredeti atmoszférájú szatírája a dinamikus hölgy anekdotáin keresztül nem kisstílű csalásokról szól; nemzetközi és politikai kalandorok bűnügyeit, a vallást és szexualitást átértelmező világ különceinek életét teregeti ki. A zűrös, hedonista nagynéni Greene jelképe, aki eltévelyedései ellenére is megőrzi emberi tartását.

Hirdetés