zamil értékelése


zamil>!
Brandon Sanderson: A királyok útja I-II.

Első találkozásom az íróval, valahogy sose éreztem magamba annyi erőt, hogy nekivágjak a féltégláinak, bár igen jókat hallottam róla. Most ennek is eljött az ideje.
Ismét sikerült egy olyan írót találnom magamnak, akiben meg van a potenciál, hogy a kedvenc íróim közé kerüljön, mind fantáziája, mind mesélése kedvemre való. Kevés író képes arra, hogy úgy meséljen, hogy ne legyen túlírt a történet, de Sandersonnak ez sikerül, sőt természetes számára.
Maga a regény engem elvarázsolt, mind az egyedi világa, mind a változatos karakterei miatt, és még szinte el se indult a történet, ebben az eltelt 1500 oldalban. Nem mondom, hogy tökéletes, mert vannak benne részek amiket nyugodtan ki lehetne hagyni, bővelkedik ismétlésekkel, de ezek nem zavarok szépen vannak belopva a történetbe, nem zökkentenek ki. Lassan csordogál a történet, szépen minden a helyére kerül, miközben egy-egy meglepő csavart is elrejt, amiken mindig sikerül olyan mederbe terelni a történetet, hogy még érdekesebb egyen.
Amit még meg kell említenem, hogy nekem nagyon tetszik a magyar kiadás. Mindig megfognak, ha vannak illusztrációk, térképek, ha a fejezettek kis rajzokkal kezdődnek. Ez egy ilyen könyv.

2 hozzászólás

Brandon Sanderson: A királyok útja I-II.

Brandon Sanderson: A királyok útja I-II.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Brandon Sanderson, a New York Times bestsellerszerzőjének könyve,
A királyok útja egy lenyűgöző epikus történet kezdete.

Roshar a kő és a viharok világa. Rejtélyes, óriási erejű förgetegek söpörnek végig a sziklás terepen – gyakoriságuk nemcsak a környezetet, hanem a civilizációt is átalakította. Az állatok páncéljukban bújnak meg, a fák behúzzák ágaikat, a fűszálak pedig visszavonulnak a terméketlen földbe. Az emberek csupán ott építenek városokat, ahol a táj védelmet nyújthat.

Évszázadok elteltek a tíz felszentelt rend, a Tündöklő Lovagok bukása után, ám szilánkpengéik és szilánkvértjeik megmaradtak – a titokzatos kardok és páncélok, amelyek átlagos embereket szinte sebezhetetlen harcosokká változtatnak. Egész királyságokat adnak értük, háborúkat vívnak miattuk, és háborúkat nyernek velük.
Éppen ilyen küzdelem dúl a Széthasadt Síkságnak nevezett, romos tájon. Kaladin, aki öccse védelmében seborvosi jövőjét a lándzsára cserélte, rabszolgaként szolgál itt. Egy értelmetlen háborúban, ahol egyetlen közös ellenfél ellen tíz sereg küzd egymástól függetlenül. Kaladin azon igyekszik, hogy megmentse az embereit, és hogy megértse a vezetőket, akik feláldozhatónak látják őket.

Dalinar Kholin fényúr vezeti a tíz sereg egyikét. Akárcsak bátyját, az egykori királyt, őt is lenyűgözi az ősi kötet, A királyok útja. Felkavarják őt a régmúlttal és a Tündöklő Lovagokkal kapcsolatos látomásai – már a saját épelméjűségében sem bízik.

Hosszú mérföldekkel arrébb egy Shallan nevű, tapasztalatlan fiatal nő szeretne a kiváló tudós és megrögzött eretnek, Jasnah Kholin, Dalinar unokahúga alatt tanulni. Habár őszintén szereti a tudományos munkát, indítékai közel sem tisztességesek. Vakmerő lopásra készül, ám Jasnah-val végzett kutatása a Tündöklő Lovagok titkaira, és a háború valódi okára világíthat rá.

A királyok útja, ami több mint tíz évig tartó tervezés, írás és világépítés eredményeként jött létre, csupán a Viharfény krónika nyitókötete.

Élet a halál előtt. Erő a gyengeség előtt. Utazás a cél előtt.

Hangozzanak el újra az ősi fogadalmak, és kapják vissza az emberek egykori szilánkjaikat.

A Tündöklő Lovagoknak újra fel kell emelkedniük.

Hirdetés