Baráth_Zsuzsanna P értékelése


>!
Baráth_Zsuzsanna P
Tom Clancy: Vadászat a Vörös Októberre

Periszkópmagasságban sincs a film a könyvhöz képest. Ami nem kis dicséret tőlem, mert tinikorom nagy kedvence volt a Vadászat a Vörös Októberre című film, és felnőtt fejjel is imádom, mert egy nagyon jól összerakott darab, amelyet Sean Connery karizmája ural, de Alec Baldwin is a legjobb formáját hozza benne, és akkor a zseniális zenéről, az izgalmas sztoriról, a jól kidolgozott karakterekről és az ember lányának retinájába beleégett jelenetekről (szovjet himnusz, Trükkös Iván és egyebek) nem is beszélek. Ezek után alig vártam, hogy megjelenjen végre a film alapjául szolgáló könyv, amelyet félve vettem kézbe, mert a sztori ismeretében nem gondoltam volna, hogy újdonságokkal tud szolgálni. Pedig dehogynem. A több mint 600 oldalas terjedelem lehetőséget adott az írónak arra, hogy a korábban ismertnél izgalmasabbá tegye a történetet, amely jóval több szálon fut, mint a film, mégsem darabolódik szét a cselekmény, hihetetlenül izgalmas, hogy egyszerre több szemszögből látjuk ugyanazt az eseményt. Mire a könyv végére érünk, simán úgy érezzük, hogy jól el tudnánk kávézni egy tengeralattjáró kapitánnyal, annyira belelátunk ebbe a rendkívül macsó, ugyanakkor halálosan veszélyes szakmába. Mert itt bizony repkednek a szakkifejezések, Jack Ryan-el együtt kapkodjuk a fejünket, hogy mi az a sok bigyó a vezérlőteremben, és mibe csöppentünk egyáltalán, hogy vele együtt kezdjük el mélységesen tisztelni a kapitányokat, akik hideg fejjel tudnak döntést hozni olyan helyzetekben, amelytől az átlagember simán infarktusközeli állapotba kerül. Az igazi truváj a történetben mégis az, hogy a bőrünkön érezhetjük a hidegháború poklát, amikor a ruszkik és az amcsik igyekeztek mindent megtudni a másikról, a vadászpilótáik és tengerészeik a végsőkig elmentek egymás zrikálásában, de mindkét fél tudta, hogy nem lőhet elsőként, hiszen akkor kitört volna egy olyan háború, amelynek csak vesztesei lennének, győztesei nem. Több szinten kísérhetjük figyelemmel az eseményeket, ott ülünk az orosz és amerikai tengeralattjárókon, miközben mindkét fél próbálja megtalálni a csendes hajtóművekkel lopakodó Vörös Októbert, a politika küzdőterén sem kímélik egymást az ellenfelek, és mindeközben ott van Jack Ryan, aki minden elemzői tehetségét bevetve próbálja kitalálni, hogy mire készül Ramiusz kapitány. A könyv egyetlen hibája, hogy időnként túlságosan bonyolulttá válnak a szálak, néha vissza kell lapozni, hogy megértsük, most éppen milyen kavarás kellős közepén vagyunk, és ennek milyen jelentősége van a Vörös Október megtalálásának szempontjából. Ettől az apróságtól eltekintve ez a könyv simán zseniális, aki szerette a filmet, ebben sem fog csalódni, sőt.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/05/01/konyvkritika_…


Tom Clancy: Vadászat a Vörös Októberre

Tom Clancy: Vadászat a Vörös Októberre

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az Egyesült Államok tengeralattjáró-haderejének parancsnoksága szokatlan mozgolódást észlel az Atlanti-óceánon. Ramiusz, a litván származású hajóskapitány ugyanis úgy dönt, hogy bosszút áll a szovjet rezsimen, amely a felesége halálát okozta, és átszökik az Egyesült Államokba. Az USA hírszerzése támadásként értelmezi a gépóriás mozgását, és beindítja ellene hadigépezetét, miközben a szökést sejtő oroszok is üldözőbe veszik az áruló tengeralattjárót. Bár a rettenthetetlen parancsnok nagy körültekintéssel tervezte meg a menekülést, minden leleményességét össze kell szednie, hogy kivághassa magát a kettős szorításból. Itt lép a képbe a fiatal Jack Ryan, aki felismeri a hajóskapitány szándékait, és pontosan tudja: az évszázad legnagyobb hírszerzési fogása lenne, ha az amerikaiak idejében megtalálnák és védett kikötőbe vezetnék a Vörös Októbert…

Tom Clancy a katonai-politikai thriller nagymestere. A Vadászat a Vörös Októberre a szerző első regénye, amelyből a nagy sikerű, Oscar-díjas akciófilm készült Sean Connery főszereplésével. A történet Marko Alekszandrovics Ramiusz kapitány és Jack Ryan CIA-ügynök összefonódó kalandjait mutatja be.

Hirdetés