pat P értékelése


>!
pat P
Johanna Sinisalo: A Nap Magja

Ezt a könyvet nagyjából kritika és fenntartások nélkül imádtam, slussz.
Most pedig próbálok valami értelmeset mondani róla.

Nagyjából olyan, mint ha A szolgálólány meséjét Viktor Pelevin írta volna meg egy ihletettebb pillanatában, plusz még érződik benne a skandináv regények Amatkát idéző komor és szürreális minimalizmusa. Rövid, nem trilógia, nagyon érdekesen közelíti a gender-kérdést, és nagyon felnőtt-könyv – a fiatal női főhősök és a (már amikor éppen) E/1 narráció ellenére is, benne a világ legindokoltabb Estélyis Jelenetével!
Kérdés nélkül passzol a klasszikus disztópiák sorába, nagyjából minden furaságát megmagyarázza genetikával meg dopaminnal, amit meg nem, az pedig… nos, azt hagyjuk is, maradjunk annyiban, hogy az erősen eltérő olvasatokra ad lehetőséget, világnézet és egyéni értelmezési jog kérdése, de komolyan, annyira zseniális ez a könyv.

Mindazonáltal, megkívánja az olvasót, ez kétségtelen. Nagy bizonytalanság-tűrésű olvasót méghozzá, aki nem bánja a csak lassan felépülő, nagyon bizarr világot, a sokáig homályban tartott részleteket, az ugráló idővonalat, a jelen idejű elbeszélésből, visszaemlékezésekből, levelekből, jogszabályokból, enciklopédia-szócikkekből, mesékből, iskolai dolgozatokból, egyebekből formálódó történetet; a sok gondolkodni-valóval kombinálódó izgalmakat, a többféle lehetséges értelmezést.
Ráadásul a magyar kiadásba sem tudok belekötni – tökéletesen szerkesztett, gördülékeny, olvasmányos szöveg, talán ha egy minor elütésen akadt meg a szemem. A borító is szép, igenis. (Jó, a kötés eléggé nem remek, az igaz. :)

Olvassátok, beszélgetni akarok róla! (És viszonylag gyorsan, mielőtt elfelejtem. Köszi! :)

31 hozzászólás

Johanna Sinisalo: A Nap Magja

Johanna Sinisalo: A Nap Magja

Finn Euszisztokrata Köztársaság, 2013. A nemzet tanult történelmi hibáiból. A társadalmi stabilitás és a közegészségügy ma a legfontosabb értékek. Bármi, ami örömet vagy valamilyen függőséget okoz, szigorúan tilos, beleértve a számítógépet, mobiltelefont, a kávét, valamint az egyik legveszélyesebb drogként számon tartott csilipaprikát is. Egy kivétel: a szex. A nemi élet elosztása a legfontosabb fogyasztási termék. Emiatt a lehető leghatékonyabbnak kell lennie. E célból a kormányzati tudományos testület egy új emberi alfajt hozott létre, amely mindig alázatos, befogadó és odaadó. Korábban ezeket az élőlényeket nőknek hívták.

A szép, termékeny, ám buta eloikkal ellentétben a morlock kategóriába sorolt nőnemű egyedek okosak, érdeklődők. Éppen ezért már kora gyermekkorban sterilizálják őket, alantas munkákat végeztetnek velük, és elnézik nekik, hogy tudományos vagy ismeretterjesztő műveket olvasnak.

Johanna Sinisalo, a finn weird irodalom kiemelkedő alakjának alternatív történelmi regénye szellemes és lenyűgöző társadalmi polémia, középpontjában egy fiatal lánnyal, aki eltűnt testvére után nyomoz, miközben egyre inkább az illegális csilipaprika hatása alá kerül egy olyan világban, ahol a szeretet, a szex és a szabad akarat mind az állam irányítása alatt állnak.

Hirdetés