Noro  értékelése


>!
Noro 
Robert Holdstock: The Iron Grail

Holdstock magyarul megjelent regényei közül egyértelműen a Keltika a kedvencem, bár a könyv idehaza még akkora port sem vert fel, mint később a Mitágó-erdő. A Merlin-kódex trilógia távolról emlékeztet azokra a modern felfogásban írt történelmi regényekre, amelyek a régi korok véres és kegyetlen valóságát mutatják be a régebben népszerű, romanticizált hőstörténetek helyett. Ha csak ennyi lenne, akkor beállhatna a sorba a kerekasztal-mondakört feldolgozó tucatnyi egyéb alkotás közé. Holdstock azonban egyedülálló módon adja át az ókori emberek világnézetét, a valóság és a misztikum egymásba olvadását. Hősei egyszerre emberek és élő mítoszok, istenei pedig egyidejűleg képzeletbeli és húsba vágóan valóságos entitások.

A történet egyszerre épül az argonauták (Jászón és az aranygyapjú), valamint az ősi kelták (Arthur király egyenes ági ősei) történetére. Merlin, az egyszerre ifjú és ősöreg sámán az Argón hajózva jut el a britek földjére, ahol egy élők és halottak közötti háborúban találja magát. Itt a túlvilág egyszerűen csak egy másik ország, amely egy folyó túlpartján terül el, és amelyet a már meghalt hősök, valamint a még meg sem születettek lelkei népesítenek be. E túlvilág rendjét azonban megzavarta valami, és a harcos lelkek kijutottak az élők földjére. Jászón, a hétszáz év után új életre kelt görög hős is erre a túlvilágra akar átjutni, hogy megtalálja fiát, akit a boszorkány Médea rabolt el tőle.

A The Iron Grail elsősorban egy zseniális rajza a korszak (Kr. e. 3. század) gondolkodásmódjának. A rituálékkal, eskükkel és a mágia mindennapos jelenlétével átszőtt barbár életforma egészen megelevenedik a történetben. Merlin pedig a halhatatlan mágus, a kívülálló utazó archetípusának egy egészen eredeti képviselője. Bár egyáltalán nem úgy viselkedik, mint a középkori mesék toronyban lakozó varázslója, sem úgy, mint egy törzsi vajákos, tökéletesen átjön az alakjából, hogy a hatalom még a legjobb szándék mellett is eltávolítja egymástól a bűbájost és a közönséges harcosokat. Jászón figurájában is talán az a legérdekesebb, hogy egy nagyra hivatott, kvázi “kiválasztott” halandó is mennyire el tud veszni, amikor félisteni és túlvilági lények formálják az eseményeket.

Maga a varázslás is nagyon érdekes. Holdstock inkább a hangulatát ragadja meg, mint a tényszerű elemeket. Például nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy Merlin fizikailag farkassá változik, vagy megidéz egy farkast, vagy beleköltözik egy farkas testébe, esetleg csak egy farkas képességeit ölti magára – a történet világában ugyanis nincs értelme különbséget tenni. Merlin farkassá válik, és ezt mindenki elfogadja, mint tényt. Hasonló módon jelennek meg az istenek vagy éppen a jövőlátók is: modern szemmel ők is ambivalens, nehezen megmagyarázható jelenségek, de a regény kontextusában, vagyis a szereplők szemszögéből mégis egy teljesen konzekvens – ámbár nem egyszer rejtélyes – másvilági rendszert alkotnak. És ha azt hinnénk, hogy mindez az ókori gondolkodás primitívségére épül, hát nem: olyan komoly filozófiai kérdések is helyet kapnak, mint például a távoli jövőben megszülető szellemek sorsának megváltoztatása. Nem mondom, hozzá kell idomulni a könyv stílusához, mert ez nem egy könnyű hétvégi kalandregény, de megéri.


Robert Holdstock: The Iron Grail

Robert Holdstock: The Iron Grail

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Book Two of The Merlin Codex, the compelling sequel to the bestselling Celtika. ‘The first is a man who needs you and will use you. He will weaken you dangerously. The second is a man you betrayed, though you believe otherwise. He wishes to kill you and can do so easily. The third is a ship that is more than a ship. She grieves and broods. She will carry you to your grave.’

These three warnings greet Merlin on his return to Alba, the future England, to the deserted fortress of Taurovinda – the Hill of the White bull. He is not the only one making the journey: Urtha, High King of the Cornovidi, is coming home to reclaim his stronghold. And Jason is coming to seek his younger son Kinos, ‘the Little Dreamer’, hiding somewhere in the Celtic kingdom. He sails on Argo, resurrected after seven centuries. But Urtha’s fortress has been taken by warriors from Ghostland; they claim it as their own. There will be war against the Otherworld.

Robert Holdstock weaves myth and history into a fabulous tale of honour, death and magic. Characters both mythic and tragic, strange and yet oddly familiar, take on a life of their own. And at the centre, moving along his never-ending path, is Merlin himself, an enchanter in the prime of his life, reckless, curious, powerful, yet a stranger to his own past – a past that is catching up with him.

Hirdetés