Ikarosz értékelése


Ikarosz>!
Jo Walton: Mások között

Furcsa kis történet volt ez.
Egyrészről tetszett az olvasókör, a történetvezetés, a naplóformátum. Jók a karakterek, tetszett az egymáshoz való viszonyuk. Érdekesek voltak a tündérek és a varázslat.
Ami viszont annyira nem tetszett, az az, hogy kicsit „egyenetlen”: nem volt mindig egyértelmű, hogy a tündérek és a varázslat valóban létezik-e, vagy csak valamiféle szimbólum, a felnőtt lét felé haladó gyermeki elme magyarázatai az eseményekre. Sajnáltam, hogy ez nem volt teljesen kifuttatva, hasonlóan a történet végéhez: egyszer csak véget ér, a boszorkány-anyukával való találkozás is inkább csak kérdéseket vet fel, mintsem válaszokat adna.
Érdekes és szórakoztató olvasmány, de szerintem többet is ki lehetett volna hozni belőle.


Jo Walton: Mások között

Jo Walton: Mások között

Mori menekül az anyja elől. Az anyja elől, aki boszorkány. Aki fekete mágiájával rontást hoz mindenkire, és Mori szerint világ fölötti uralomra tör. Egyszer már megvívtak, mert ő is örökölte anyja képességeit, de sajnos még túl gyenge volt: abban a csatában elvesztette ikernővérét és maga is belerokkant a vereségbe.

Pedig a frontvonalak mindenki más számára láthatatlanok. Mori családja széthullásának traumáját próbálja feldolgozni, azt, hogy szülei bentlakásos középiskolába adták be, mert addig sincs senkinek láb alatt.

Most kétségbeesetten igyekszik beilleszkedni, megtalálni azokat, akik ugyanúgy rajonganak a könyvekért, és főleg a fantasztikus könyvekért, mint ő, megismerni a barátságot és a szerelmet, amíg még lehet. Mert viharfelhők gyülekeznek a walesi táj felett, s a tündérek és más természetfölötti lények már helyüket keresik a közelgő végső összecsapásban.

Az ismert fantasyszerző ezúttal nem hagyja el a mi világunkat, de itt is megtalálja a varázslatot, a csodát. Mert az is elég hozzá, ha kinyitunk egy könyvet. Ezt… vagy egy másikat.

„Vicces, körmönfont és szenvedélyes.”
– Ursula K. Le Guin

„Az okosak és furák himnusza – inspiráció és mentőkötél mindazoknak, akik ebbe a világba születtek, de nem ezen a világon élnek.”
– Cory Doctorow

Hirdetés