girion értékelése


>!
girion
Peter Fehervari: Requiem Infernal

Eléggé esedékes már az az értékelés, de még mindig nem tudom mit is írjak róla. Hogy jó azt mutatja a csillag, meg a kedvencelés, meg az ajánlás. Meg hát ugye hogy Peter Fehervari.
Mondjam azt hogy egyet értek azokkal a külföldi ajánlókkal akik szerint már nem is érdemes Abnetthez, McNeillhez vagy a Black Library más íróihoz mérni. Teljesen más stílusban, és világlátással íródnak a Fehervari történetek. Többet hasonlítják Vandermeerhez, Lovecrafthoz és más hasonló alkotókhoz. Ami nem is csoda mert a Requiem egy kőkemény exisztencialista horror és weird fiction. Arról nem is beszélve hogy Fehervari oda van a név játékért. Itt senkit és semmit nem hívnak véletlenül úgy ahogy. Minden (vagy legalábbis majdnem) név egy-egy előre utalás vagy főhajtás valami felé. Vámpír mítoszból például egész sokat találni itt. Jonah Thyte és huga Mina, Rynfeld közlegény, Akaishi Bathory a vénséges főkirurgus, vagy a három Nővér Genevieve, Camille és Marcilla. A történetnek jó pár további a horror történetekre jellemző eleme van, úgy mint az elátkozott hajó, a rituális gyilkosságok, a kórház alatti titkos labor vagy a kísértet járta iskola. Emellett pedig jól megfigyelhető egy kis Umberto Eco hatás. Az elszigetelt kolostorban játszódó rejtélyek a Rózsa nevét idézi. Egyesek szerint pedig a történetben fizikailag is megjelenő Requiem Infernal a Focault inga posztmodern textualitását viszi tovább. Habár ezt utóbbit én sem értem.

A regény gerincét szereplőink Candleworldre (Vytarn, de akik olvassák a Cult of the Spiral Dawn-t azok Redemptionként ismerhetik majd) való érkezése és az ottani távoli kolostor szigeten kibontakozó események adják. Ezt egészítik ki a két főszereplő, Asenath Hyades és Jonah Thyte életét megelevenítő emlékek, és kisebb részben az Exordio Void Breachers birodalmi gárdista alakulat katasztrofális utolsó bevetésének és lassú haldoklásának története.

A két főszereplő közül Asenath Hyades (a név utalás lehet Lovecraftra, Chambers Sárga Királyára de akár a Mr. Hyde-ra is) kötődik szorosabban a helyhez. A sokat megélt Sororitas nővér itt, a Last Candle rendjében kezdte életét, majd megjárt egy keresztes hadjáratot harcosként, kínvallatóként majd bűnbánóként is, hogy végül az anya rend az Eternal Candle kebelén kössön ki gyógyítóként. A nagyobb fejezeteket beindító naplóbejegyzéseiből is látszik hogy nincs minden rendben a lelke mélyén, de igazi revelációra, Sister Mercy színrelépésére a könyv második feléig kell várnunk.

A másik főnézőpont Jonah Thyte a titokzatos prédikátor, akinek a múltja, üres tekintete és a magánál hordott könyv igen mély titkokat rejt. A prológusban láthatjuk az eseményeket amik elindítják az útján. Véget nem érő keresése húga Mina és titokzatos ellenfele, az Ezüstszemű Ember után rengeteg érdekes helyen vezette keresztül, de egészen a végéig nem veszi észre hogy közben mennyi mindent vesztett el magából és éppen hogy azzá lett amivé ellenfele akarta vagy inkább amivé lennie kellett. Az végső összecsapásban pedig saját maga zárja be az életét jelentő kört.

A figyelmet érdemlő harmadik nézőpont az Exordio Void Breachers alakulata. A nevük is sejteti hogy nem közönséges bokorugrók, hanem a elit nullgravitációs űrgyalogság. Minek is akarná bárki megostromolni egy űrhajó hídjára vezető halálfolyosót ha körbe is szaladhat a burkolaton és kirobanthatja az egész bandát az űrbe?
Az itt ábrázolt katonák azonban már túl vannak a szaladgálós napjaikon, utolsó bevetésük óta lassan haldokolnak hála a xeno fegyverek ördögi hatásának. Egyik utolsó reményük a Last Candle híres gyógyítói, az ő gondoskodásukat azonban ki kell érdemelni. A csapatot a féllábú komisszár Ichukwu Lemarché próbálja összetartani, de az osztag igazi szíve Toland Feizt őrmester akit már csak legendás makacssága tart egyben. Bár utólag jobb lett volna neki ha szimplán feladja.

A történet ugyan egy igen nagyszabású, véres és apokaliptikus végre fut ki, azonban a legnagyobb jó indulattal sem lehetne bármiféle bolterpornó rokonának tekinteni. A történéseket meghatározó legfontosabb elemek a valóság és a valóság érzékelésének megkérdőjelezése, és az erények és pozitív tulajdonságok kifacsarodása és romlásba taszító erejük. A történet során többször is szembesülnek emberek az általuk igaznak vélt dolgok eltorzulásával, mint egy konstans Mandela trip. Addig a pontig amíg kívánatossá válik minden és mindenki, főképp saját magunk megkérdőjelezése. Az elhagyatott scholába történt expedició során pedig legalább annyira magunk mögött hagyjuk a valóság érvényesnek vélt szabályait mintha a Zónába vagy az X-térségbe kirándulnánk, ha nem jobban. Ugyanakkor a szereplőket erősen meghatározó pozitív tulajdonságok, mint a hit, alázat, kitartás, az igazságra való törekvés, ebben a világban mind elnyerik méltó „büntetésüket”.

Szemfüles olvasó észre veheti hogy ugyan most indult az új Warhammer Horror imprint, ez a könyv a mainstream vonal égisze alatt jött ki. Fehervari egy másik értékelésre reagálva elmondta hogy a Requiem sokkal korábban került tervbe mint az új kiadói vonal és ugyan voltak tervek hogy mint Warhammer Horror cím jöjjön ki, erre nem került sor. Azoknak a könyveknek a célja a külsős olvasók bevonása és lehetőleg minél kevésbbé lore heavynek kell lenniük. Fehervari Dark Coil történetei pedig igen masszív lore-ral dolgoznak. Még ha ennek 99%-a magára a Dark Coil-ra támaszkodik csak. Még ha a kapcsolatok felfedezése nélkül is 100%-ban élvezhető marad.

Azoknak akik más Fehervari történeteket is olvasnak, érdemes megjegyezni hogy ez az eddigi legösszetettebb és központibb regény a Dark Coil univerzumból. Ugyanakkor egy remek kezdőpont is a belemerüléshez. Kisebb vagy nagyobb mértékben szinte minden korábbi történethez kapcsolódik. Egy helyszín, egy személy, egy utalás révén.
https://i.redd.it/o29mel7sxgs21.jpg
Láthatjuk Sarastus sötétségbe burkolt bolygóját. Trinityt és a Providence rendszer „felszabadítását”. A Pheadrán a téridő szabályait felrúgva egy régi ismerőst. A Schorched God és a Cult of the Spiral Dawn-ból ismert Koronatus Ring születését. Az Angels Resplendent leendő utolsó Chapter Masterének és Chief Librarianjének első találkozását. És még rengeteg apró jelet és utalást amit még én sem találtam meg.


Peter Fehervari: Requiem Infernal

Peter Fehervari: Requiem Infernal

On a distant world, an obscure order of the Adepta Sororitas study their founder's visions. They live in solitude… which is about to be broken as danger approaches.

The Adepta Sororitas of the Last Candle have stood vigil over their sanctuary world for centuries, striving to decipher their founder's tormented visions. Outsiders are unwelcome… yet still they come.

Decimated by an encounter with a lethal xenos entity, the survivors of an elite Astra Militarum company have journeyed to the Candleworld in search of healing, escorted by a woman who is no stranger there – Sister Hospitaller Asenath Hyades, who turned her back on the order decades ago.

As the seekers near the sect's bastion, malign forces begin to stir among the planet's storm-wracked spires, but the most insidious shadows lie in their own souls.

Hirdetés